Martinské rohlíčky

Kategorie Videorecepty Obtížnost Vysoká Čas přípravy 2 hodiny Počet porcí 30 rohlíčků Hodnocení 258 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Ideální sváteční pečivo na Svatého Martina? Martinské rohlíčky! Nekynuté, se spoustou másla a náplní z vlašských ořechů. Bude se vám o nich i zdát!

Svatomartinské rohlíčky najdete v různých variacích a většinou se dělí na kynuté a nekynuté. Ty kynuté jsou o fous pracnější a dělají se z bohatšího těsta s máslem a vejci (tady úžasná kvasová varianta).

Nekynuté rohlíčky se zase opírají o křehké těsto s velkým podílem másla a mají volně nakročeno do oblasti cukroví. Když je zasypete cukrem a necháte chvíli uležet, jsou podle mě úplně dokonalé.

Jediná záludnost receptu je snad asi tvarování. Celé ho ale uvidíte na videu a myslím, že se to už během první várky dá snadno nacvičit. Beztak se tu ale nehraje na krásu a veškeré nedokonalosti pak schováte pod čepicí z moučkového cukru. Takže žádný stres! ;)

Suroviny

450 g hladké mouky
250 g másla
4 žloutky
150 ml smetany (30 %)
2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
vejce na potření
moučkový cukr na zdobení

Na ořechovou náplň:
175 g mletých vlašských ořechů
125 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 bílky

Vanilkový extrakt v náplni můžete nahradit vanilkovým cukrem. Stejně tak můžete obměnit i samotnou náplň (vyloženě se tu nabízí maková).

Postup

1 Mouku dejte do mísy. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, žloutky, smetanu, cukr a špetku soli. Těsto můžete zpracovat v ruce nebo v robotu. Je potřeba vypracovat nelepivé těsto, které bude pěkně držet. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici (alespoň 30 minut).

2 V jiné míse smíchejte mleté ořechy s cukrem, vanilkovým extraktem a bílkem. Vzniknout by měla tužší a lepivá jednolitá hmota.

3 Odpočaté těsto rozdělte na pět stejných dílů. Každý díl těsta vytvarujte do koule a potom rozválejte na tloušťku okolo 3 mm a pěkně dokulata. Nožem pak z kruhu vykrojte 6 stejně velkých trojúhelníků.

4 Ořechovou náplň postupně odebírejte a každý kousek vytvarujte na malý váleček (asi jako malíček). Plňku dejte na okraj trojúhelníku a strany potřete trochou rozšlehaného vajíčka. Okraj trojúhelníku přehněte přes náplň a nezapomeňte zahnout i rožky. Poté srolujte do rohlíčku. Okraje rohlíčku stiskněte pevně mezi prsty, aby se těsto na koncích spojilo a ohněte do tvaru půlměsíce.

5 Připravené rohlíčky rozložte na plech (nepřilnavý, na silikonovou podložku nebo na pečicí papír) a potřete vajíčkem. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut dozlatova. Hotové rohlíčky zasypte moučkovým cukrem.

Související

Loupáky – makovky

Sladké pečení a dezerty

Martinské rohlíčky z kynutého těsta

ARCHIV

Semlor

Sladké pečení a dezerty

Buchtičky s krémem

Sladké pečení a dezerty
ARCHIV

Vánoční cuketky

Sladké pečení a dezerty

Quinoové kuličky s kokosem

Sladké pečení a dezerty

Datlové perníčky

Sladké pečení a dezerty

Špaldové celozrnné linecké cukroví

Sladké pečení a dezerty

Velikonoční beránek

Sladké pečení a dezerty

Mandlové dortíčky

Videorecepty

Chléb Šumava

Videorecepty

Kynuté buchty

Videorecepty

Toastový chléb

Videorecepty

Svatomartinská husa

Videorecepty

Bramborové placky

Videorecepty

Chléb bez hnětení

Videorecepty

Máslové žemličky

Videorecepty

Třená bábovka

Videorecepty

Rohlíky

Chléb a slané pečivo