3x ryba na Vánoce

Kategorie Ryby a mořské plody Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4 Hodnocení 1 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Hledáte nová jídla s rybami na vánoční stůl? Něco svátečního, ale ne úplně klasiku? Mám pro vás tři nové recepty – polévku, předkrm i hlavní chod!

Všechny tři recepty jsem uvařil ve spolupráci s Boxxi, které dodává ty nejlepší mořské ryby ze severních moří. Všechny jsou naporcovány a zmraženy ještě na moři. Vy si je doma rozmrazíte podle potřeby a už si jen užíváte jejich úžasnou chuť!

Siven na estragonu

4 porce sivena arktického
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
4 snítky estragonu
sůl a pepř

Na salát: 1 kg salátových brambor
4 lžíce vinného octa
6-8 lžic olivového oleje
1 lžíce hořčice
2 lžičky šalotky
čerstvý estragon a pažitka
sůl a pepř

Postup

1 Brambory uvařte ve slupce a oloupejte. V míse rozmíchejte ocet s hořčicí a šalotkou. Osolte a opepřete. Po malých dávkách zašlehejte olivový olej. Vmíchejte estragon a pažitku. Poté přidejte ještě teplé brambory a promíchejte, dokud se část zálivky nevstřebá do brambor. Zakryjte a nechte rozležet v lednici.

2 Porce ryby osolte, osušte a na straně s kůží několikrát nařízněte. V pánvi rozehřejte olej. Přidejte filety kůží dolů a na středním plameni pomalu opečte dokřupava. Ubrouskem seberte olej.

3 Filety otočte, přidejte studené máslo a snítky estragonu. Nechte vše rozpustit a porce ryby v másle pěkně obalte. Servírujte s bramborovým salátem.

Krém z fenyklu

2 menší fenykly
800 l rybího vývaru
1 cibule
2 stroužky česneku
100 ml tučné smetany
2 lžíce másla
2 lžíce mouky
100 g uzeného halibuta a lososa
lékořicová sůl a pepř

Postup

1 V kastrolu rozehřejte máslo. Přidejte nasekanou cibuli s česnekem a nechte zesklovatět. Přidejte fenykl nakrájený fenykl, dobře osolte, přikryjte nechte změknout.

2 Poté zaprašte moukou a promíchejte. Přidejte víno a promíchejte. Zalijte vývarem a uvařte do změknutí. Ke konci vmíchejte smetanu a finálně dochuťte lékořicovou solí a pepřem. Servírujte se snítkou fenyklu a uzeným lososem a halibutem. Můžete přidat i máslové krutony.

Rillettes z lososa

2 filety z lososa
1/2 cibule
120 ml bílého vína
100 g crème fraîche
voda nebo vývar (rybí nebo zeleninový) čerstvý kopr a pažitka
citronová šťáva
lékořicová sůl a pepř

Postup

1 Porce lososa dejte do kastrolu. Zalijte vínem, vývarem (nebo vodou) a dobře osolte. Přiveďte k mírnému varu, poté ihned ztlumte a pomalinku táhněte dokud nezačne ryba lístkovat. Lososa vyjměte a v míse natrhejte rukou nebo vidličkou na vlákna.

2 Nechte trochu vychladnout. Mezitím nechte zesklovatět nakrájenou cibulku na másle. K lososovi přidejte cibulku i s máslem. Přidejte crème fraîche, čerstvý kopr a pažitku. Výrazně dochuťte lékořicovou solí, pepřem a kapkou citronové šťávy.

Videorecept vznikl za laskavé podpory značky Boxxi a obsahuje product placement.