Borůvkové muffiny

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Střední Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 10 až 15 muffinů Hodnocení 18 hlasů

Závěr léta patří borůvkám! Ať už máte lesní nebo kanadské, borůvkové muffiny si s nimi poradí spolehlivě. Extra vláčné a s luxusní citronovou polevou navrch.


Suroviny

2 hrnky borůvek
2 hrnky celorznné a jemně mleté špaldové mouky Babiččina volba
1 hrnek cukru krupice
1/2 hrnku másla (120 g)
1/2 hrnku mléka
2 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky soli

Na polevu:
1/2 hrnku moučkového cukru
citronová šťáva

Rozpis vychází na 10 až 15 muffinů, 1 šálek odpovídá objemu 225 ml. Všechny suroviny je potřeba mít při pokojové teplotě, aby se vám těsto nesrazilo.

Postup

1 Troubu rozehřejte na 180 °C. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a se solí. Do čisté mísy dejte změklé máslo, cukr a vanilkový cukr. Metlou nebo v robotu vyšlehejte do světlé pěny.

2 Po jednom přidejte vejce a zašlehejte. Poté na střídačku přidávejte postupně mléko a připravenou mouku. Nešlehejte, pouze krátce promíchejte. Přidejte borůvky a opatrně promíchejte (několik borůvek si ponechte na zdovení).

3 Připravené těsto rozdělte buď do vymazané formy na muffiny nebo do košíčků na muffiny. Naplňte vždy zhruba do 3/4 výšky. Pečte v rozehřáté troubě asi 30 minut.

4 Moučkový cukr dejte do misky, přidejte trochu citronové šťávy a rozmíchejte na hustou poelvu. Upečené muffiny ozdobte polevou a borůvkami.