Brambory, mléko a máslo. Je snad v kuchyni něco lepšího? V podzimních a zimních měsících určitě ne! Podívejte se jak ji dělám já.
Receptů a postupů na bramborovou kaši jsem zkoušel vážně hodně. Od těch úplně minimalistických až po ty nejluxusnější, ve kterých je másla skoro stejně jako brambor.
Moje bramborová kaše je někde mezi. Másla i mléka je tak akorát. Kaše je ještě nadýchaná, ale přitom už začíná být pomalu krémová.
Používám taky svoji oblíbenou kombinaci lisu na brambory a metly v robotu. Mám v kuchyni fakt málo náčiní, které používám jen k jednomu účelu, a zrovna lis na brambory je jedním z nich. Jeho funkci částečně zastanete v pasírce nebo prolisováním přes síto, v lisu ale budete rychlejší a budete mít i lepší výsledek.
Pokud vás zajímají detaily o vaření brambor, varných typech a základních technikách na jejich přípravu, určitě si přečtěte brambory na Prkýnku.
Pro potřeby bramborové kaše nám bude stačit, že brambory vaříme už oloupané, vhozené do vroucí vody a jen ty s varným typem C (nebo B později v sezóně.)
600 g brambor
75 g másla
250 ml horkého mléka
sůl
1 Brambory oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Vhoďte je do vroucí vody, osolte a uvařte doměkka. Zabere to asi 25 minut. Uvařené brambory musí být úplně měkké, takže když do nich zapíchnete nůž, nebudou klást skoro žádný odpor.
2 Z uvařených brambor slijte vodu a v odkrytém hrnci je nechte vydýchat. Brambory takhle pěkně uzrají a zbaví se přebytečné vody na povrchu.
3 Odpočaté brambory prolisujte v lisu na brambory do mísy robota. Přidejte máslo a asi polovinu horkého mléka. Nasaďte metlu, zapněte nejnižší rychlost a brambory promíchejte.
4 Jakmile se spojí, zvyšte rychlost na střední a vyšlehejte brambory dohladka. Podle potřeby přidejte další mléko a dochuťte solí. Brambory nešlehejte zbytečně dlouho, aby nebyly klihovité. Mléko vždy přidávejte raději postupně a podle konzistence – kaše by neměla být tuhá a zároveň ani úplně řídká.
Je potřeba brambory šlehat v robotu? Nijak zásadně, dají se takto vyšlehat i v míse s obyčejnou metlou, žádný stres.
Můžu změnit poměr másla a mléka? Určitě ano – směrem nahoru i dolů. Horní limit pro máslo je asi na poměru 1:1 k bramborám.
Četl jsem, že se brambory nemají prudce mixovat a míchat, protože pak budou lepit. Co je na tom pravdy? Ano, to platí. Pokud byste brambory rozmixovali tyčovým mixérem, budou chutnat jako lepidlo. Krátké šlehání metlou jim ale neuškodí a uvolní jen minimum škrobu, který spolu s mlékem a máslem vytvoří dojem krémovitosti.
Není lepší brambory vařit ve slupce? Nijak zásadně. Ztráta živin do vody při vaření je jen minimální. Při vaření brambory na kousky se navíc při slití vody zbavíte vyplaveného škrobu.
Co s vodou z vaření brambor? Není škoda ji vylít? Pokud pečete, použijte ji na pečení chleba. Dávejte jen pozor na množství použité soli a upravte podle toho recept.
Jak na super jemnou kaši bez hrudek? Prožeňte brambory lisem alespoň dvakrát nebo brambory propasírujte skrze jemné síto.
Proč se brambory dosolují i podruhé při míchání? Základ je samozřejmě ochucení vody, ve které se brambory vaří. Druhé a menší dosolení kompenzuje naředění mlékem a máslem. Můžete ho také upravit jemněji a přesně podle chuti.