Bramborový salát s cuketou a vejci

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Počet porcí 4 Hodnocení 9 hlasů

Lehký bramborový salát, do kterého zpucujete přebytečnou cuketu a třeba i uvařené brambory od včera. Je rychle hotový a musím varovat i hodně návykový!


Salát můžete podávat teplý hned po uvaření nebo klidně i po vychlazení v lednici. Vařené vejce berte jenom jako návrh – salát můžete kombinovat s čímkoliv.

Je skvělý vedle smažených jídel v trojobalu a dobře pasuje i k plátkům pečeného masa. Já ho mám ale nejraději jen tak jako malou sváču nebo lehkou večeři.

Suroviny

500 g vařených brambor (5 kč)
300 g cukety (3,60 Kč)
4 vejce (24 Kč)
30 g másla (4,20 Kč)
1 lžíce hořčice (0,80 Kč)
1 lžíce octa (0,20 Kč)
1 lžička cukru (0,10 Kč)
sůl, pepř

Cena surovin celkem: 37,90 Kč
Cena na porci: 9,50 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v září 2018. Přečtěte si více o kalkulaci. Vejce v receptu jsou podestýlková.

Postup

1 Vejce uvařte natvrdo – 10 minut ve vroucí vodě. Poté je ihned zchlaďte a oloupejte. Brambory i očištěnou cuketu nakrájejte na kostičky.

2 Do větší pánve nebo kastrolu dejte cuketu a máslo. Osolte a podlijte asi 75 ml vody. Přiveďte k varu a povařte asi 5 minut. Máslo se pěkně rozpustí ve vodě. Tekutina zhoustne a odpaří se zhruba na polovinu.

3 Odstavte z plamene. Vmíchejte brambory a horčici. Promíchejte a dochuťte solí, pepřem, octem a cukrem. Nechte pár minut společně prohřát (můžete na už vypnutém, ale ještě horkém sporáku). Rozdělte na talíře a servírujte s vajíčkem nakrájeným na plátky.

Skromná kuchyně

Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.

Související

Vídeňský bramborový salát bez majonézy

Zelenina