Tohle je bublanina s velmi bohatým těstem a spoustou jablíček v tmavém cukru. Pokud někde máte zásoby starších jablek, co už potřebují zpracovat, tak tohle je recept přímo na ně. Tajná finta: máslo při rozpouštění nechte mírně zkaramelizovat na oříškové máslo, bublanina pak bude ještě voňavější
225 g polohrubé mouky
140 g tmavého cukru
125 g rozpuštěného másla
40 g vlašských ořechů
3 vejce
150 ml smetany
1 lžička prášku do pečiva
4 jablka
4 lžíce tmavého cukru
2 lžičky skořice
špetka soli
1 Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky i se slupkou. Promíchejte je s cukrem a skořicí a nechte odpočívat přibližně 30 minut. Připravte si suchou směs smícháním polohrubé mouky, prášku do pečiva a trochou soli.
2 Ve větší misce vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přilijte smetanu a rozpuštěné máslo a přisypte rozdrcené vlašské ořechy, připravenou suchou směs a vše důkladně promíchejte.
3 Vzniklé těsto přendejte do vymazané formy a poklaďte měsíčky jablek. Dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C 35 minut do zlatohněda.