Drobenkový koláč

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Nízká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 1 velký plech Hodnocení 39 hlasů

Můj nejoblíbenější recept na letní pečení? Jednoznačně kynutý drobenkový koláč. Pohodové těsto, které nevyžaduje žádnou extra péči. Možnost použít libovolné letní ovoce a pro mě i pořádná deka z máslové drobenky – pěkně od kraje ke kraji!


Kouzlo tohoto receptu je jeho minimální pracnost. Oproti klasickým receptům s obohacným těstem tady dokonce ani nezadělávám kvásek. Používám sušené droždí, které umožní zadělat těsto naráz. Letní teplo a klidně i o fous delší kynutí udělají své. Jinak je to ale úplná klasika. Pokračujte na video!

Velká letní výzva pana C.

Pečete rádi? A obzvlášť v létě, kdy je všude kolem spousta krásného ovoce? Pošlete mi svůj nejoblíbenější recept a vyhrajte v naší letní soutěži spolu s Babiččinou volbou.

Tři výherci získají úžasné výhry a kromě toho se jim dostane i moje zpracování na video. Přesně tak, slyšeli jste dobře – vítězné recepty pro vás natočím jako videorecept! :)

Suroviny

800 g ovoce (meruňky, švestky, borůvky)
300 g hladké mouky (na kynuté těsto)
230 ml mléka
125 g cukru krupice
100 g másla
1 vejce
7 g instantního droždí
špetka soli máslo a hrubá mouka na vymazání plechu

Rozpis je pro klasický velký plech o rozměrech cca 40 x 30 cm. Na videu vidíte menší plech a poloviční dávku.

Na drobenku:
100 g másla
100 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice

Postup

1 Hladkou mouku, cukr, droždí a špetku soli dejte do mísy a promíchejte. Přidejte vlažné mléko, rozpuštěné vlažné máslo a vejce. V robotu nebo s pomocí vařečky vypracujte pěkné kypré těsto. Nelekněte se – těsto bude hodně lepit a je řídké. Vypracované těsto zakryjte fólií (nebo těsnou poklicí) a nechte vklidu kynout alespoň 2 hodiny.

2 Plech vymazejte máslem a vysypte hrubou moukou. Vykynuté těsto vyklopte na plech a rozprostřete do tenké vrstvy po celé ploše. Těsto nechte odpočinout a mezitím si připravte drobenku. Do mísy dejte polohrubou mouku, cukr a studené máslo nakrájené na kostičky. Vše spolu prohnětejte na drobenku.

3 Na opdočaté těsto rozložte očištěné a osušené ovoce. Zasypte drobenkou a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut dozlatova.

Související

Galetka s ovocem

Sladké pečení a dezerty