Vydaný kastrůlek, který vám zaručeně udělá dobře! Tohle jídlo nevyžaduje příliš pozornosti. Stačí ho jen nechat chvíli nerušeně bublat a vonět přes celou kuchyň.
V hrnci se tu potkávají všechny podzimní suroviny – kořenová zelenina, dýně a houby. I když jsou to čtyři porce, masa dávám jen malý kousek pro ochucení vývaru (a na obrání).
S vydatností tu totiž skvěle pomáhá cizrna. Stačí obyč sterilovaná z plechovky. Spolu s obraným masem se perfektně doplní a ve výsledku pak nemáte vůbec pocit, že by maso nějak chybělo.
Nebojte se měnit zeleninu do základu. Stejně tak můžete vybrat různý mix koření a bylinek. A platí to i u hub – žampiony, hlíva, sušené. Prostě co je zrovna po ruce!
1 kuřecí stehno (18 Kč)
1 plechovka sterilované cizrny (14,90 Kč)
400 g dýně hokkaido (6 Kč)
400 g brambor (4,50 Kč)
200 g mrkve (3,40 Kč)
100 g celeru (1,70 Kč)
100 g žampiónů (6,60 Kč)
1 cibule (1,40 Kč)
2 stroužky česneku (1 Kč)
2 lžíce řepkového oleje (0,80 Kč)
1 lžička sušeného tymiánu (2,10 Kč)
1/2 lžičky kmínu (0,70 Kč)
1/2 lžičky mletého chilli (0,50 Kč)
sůl, pepř
Cena surovin celkem: 61,60 Kč
Cena na porci: 15,40 Kč
Rozpočet počítá s cenami potravin v říjnu 2018. Přečtěte si více o kalkulaci. Pro cenu hříbků jsem tentokrát něchtěl nechávat nulu (samosběr), proto jsem zvolil kompromis – čerstvé žampiony (se kterými recept funguje úplně báječně).
1 Kuřecí stehno rozdělte na dva díly a osolte z obou stran. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Houby očistěte a nakrájejte na silné plátky. Dýni zbavte středu se semínky a nakrájejte na kostky.
2 V kastrolu rozehřejte olej. Přidejte kuřecí maso kůží dolů a opečte dozlatova. Otočte a i z druhé strany opečte dozlatova. Vyjměte a dejte stranou.
3 Do zbylého oleje a vypečeném tuku z kuřete dejte cibuli s česnekem. Na zmírněném plameni nechte pomalu zesklovatět. přidejte dýni, kořenovou zeleninu a houby. Promíchejte a nechte společně zapotit.
4 Přidejte opečené maso, scezenou cizrnu, koření, lžičku soli a zalijte vodou. Přiveďte k mírnému varu a povařte do zhoustnutí – něco okolo jedné hodiny.
5 Ke konci ochutnejte a upravte dochucení. Kuřecí maso vyjměte, oberte z kosti a vložte zpět. Pokud chcete aby byla polévka ještě více hustá, rozmačkejte dýni vidličkou nebo ji rozmixujte stranou s trochou tekutiny na pyré.
Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.