Ta největší klasika! Povrch má krásně hladký a zlatý bez známek opečení. Vejce uvnitř jsou udělaná jen tak akorát a pěkně krémová. Vejce, máslo, sůl – absolutní kouzlo!
Příprava klasické francouzské omelety mě vždycky fascinovala. S otevřenou pusou jsem koukal na všechny fígle od Jacquese Pepina nebo Julie Child. Oba totiž dělají omeletu neuvěřitelně rychle a zručně. A vypadají přitom jako by je to vůbec nevzrušovalo.
Moje verze omelety je fíglů a rychlosti prostá. Postup jsem malinko zjednodušil a zpomalil pro běžného domácího kuchaře.
V zásadě jde jen o to začít jako s míchanými vajíčky a nenechat vejce ztuhnout v jednom kuse. Takže míchat a pořádně zahýbat pánví. Všechno hezky v klídku a na menším středním plameni, který není tak stresující.
Ve finále se už vejce nechají jen mírně odspodu zatáhnout a pak se opatrně přeloží a nandají na talíř. Nepřilnavá pánev a stěrka jsou základ – celý postup se pak obejde bez složitých manévrů.
3 vejce
1 lžíce másla (a kousek másla na potření)
1 lžíce nasekané pažitky
sůl
1 Vejce vyklepněte do mísy, osolte a rozšlehejte vidličkou. Stačí jen chvíle, aby se žloutek a bílek spojil v jednolitou hmotu.
2 Nepřilnavou pánev rozehřejte na středním plameni. Přidejte lžíci másla, nechte rozpustit a počkejte chvilku, až zapění.
3 Přidejte vejce a ihned je promíchejte stěrkou (nebo vařečkou) po celé ploše pánve. Míchejte rychle a intenzivně, aby nevznikaly žádné větší kusy. Občas stěrkou objeďte okraj pánve a vraťte vejce z okrajů zpátky do středu.
4 Pokračujte, dokud vajíčka nezačnou houstnout. V tu chvíli s nimi několikrát pořádně zatřeste (posouvejte pánev rychle tam a zpátky vodorovně) a rozprostřete je rovnoměrně po celé ploše pánve. Vejce jsou už v této chvíli krémová a na dně už začínají tuhnout.
5 Na straně rukojeti pánve omeletu po okraji opatrně uvolněte a začněte ji opatrně rolovat směrem ke středu. Poté pánev otočte a omeletu uvolněte na protějším okraji. Stěrkou opatrně podeberte okraj omelety a přeložte jej směrem ke středu. Nestresujte se s tím, že se omeleta při tvarování na okrajích trochu potrhá, protože ta pěkná nepotrhaná část, je schovaná vespod.
6 Srolovanou omeletu posuňte ke kraji pánve, který je naproti rukojeti. Poté pánev sundejte z plamene, uchopte za rukojeť a omeltu opatrně setřeste až k samotnému okraji. Stačí několikrát klepnout o stůl nebo jí zase pomoct stěrkou.
7 Pánev s omeletou opatrně vyklopte na talíř hladkou stranou omelety nahoru. Omeletu poté na talíři vyrovnejte a dotvarujte (bacha – je horká, klidně si pomozte ubrouskem). Omeletu naleštěte kouskem studeného másla a odzdobte pažitkou. Očistěte talíř a hned podávejte.
Postup na omeletu berte jako výchozí bod ke spoustě dalších variant, kdy je možné omeletu naplnit dalšími ingrediencemi. Nejčastěji se používá nastrouhaný sýr, uzeniny, bylinky nebo dušené houby. Omeleta se plní ve fázi těsně před srolováním. Bylinky a koření můžete do omelety vmíchat už na začátku při šlehání vajec.
Rychlou verzi omelety připravíte na silnějším plameni. Je potřeba ještě rychleji míchat, protože se vejce zatahují prakticky okamžitě po vylití na pánev. Jinak je ale postup plus mínus stejný, jen si musíte víc švihnout. Omeleta připravená na silnějším plameni taky bude více opečená a bude vonět po hnědém másle.