Letní jednoduchost! Grilovaná cuketa vydá na lehký oběd i skvělou přílohu ke grilování. Je rychle hotová a je stejně dobrá i na druhý den po odležení v lednici.
Přístupů ke grilování cukety je mnoho. Tento využívá silnější plátky, které si po grilování udrží křehkou texturu a ještě zvýrazní přirozenou sladkost cukety.
Slaná feta nebo klidně i náš balkánský sýr (vůbec se za něj nestyďte) spolu s cuketou, dobrým olivovým olejem a bylinkami chuť ještě více zesiluje.
4 malé letní cukety
4 lžíce olivového oleje
100 g fety
1 hrst bylinek (např. oregano, bazalka nebo nasekané lístky tymiánu)
sůl, citronová šťáva
1 Rozpalte si gril nebo grilovací pánev. Cuketu očistěte a nakrájejte na 1 cm silné a šikmé plátky (jsou větší a pracuje se s nimi lépe než s kolečky). V míse je osolte a promíchejte s troškou oleje (tady klidně neutrálním olejem, např. slunečnicovým).
2 Bez čekání cuketu dejte na rozpálený gril a opečte ji z obou stran. Stačí 2 až 3 minuty z každé strany. Rozhodně ji na grilu zbytečně dlouho netrapte.
3 Grilovanou cuketu dejte do mísy a dochuťte citronovou šťávou a olivovým olejem. Vmíchejte bylinky a před podáváním už jen nechte chvíli odpočinout, ať se chutě propojí.
Pokud si chcete cuketu připravit před grilováním delší dobu, vynechte sůl a jen ji promíchejte s olejem. Dochutit ji můžete až ve finiši.
Cuketu můžete stejně tak nakrájet na podélné plátky. Je to o něco rychlejší a grilují se snadněji. Po grilování je můžete zmenšit na menší dílky.
Grilovanou cuketu můžete připravit i ve verzi, kterou pak snadno nandáte na grilovaný chléb. Po grilování a ochucení ji jednoduše nasekejte nožem nadrobno a přidejte rozdrobenou fetu.