Ideální kandidát na indoorové grilování na kontaktním grilu? Tučná vepřová kotleta! Můžete ji totiž opékat pěkně pomalu, abyste vykřupali veškerý tuk a ten navíc nekape do ohně.
K chladnému počasí jsem vybral i odpovídající medovou marinádu a karamelizovaná jablíčka. Kromě nasolení předem se dá navíc všechno odbavit během půl hodiny a navíc bez žádných extra záludností.
U tučného vepřového koukejte hlavně dobře propéct tuk. Opékejte pomalu a efektní kůrčičku si nechte až na konec. Zevrubné nasolení přes noc bohužel nijak neošidíte. Pokud ale spěcháte, můžete solit těsně před grilováním a pak pro jistotu ještě trochu mořské soli na naporcované maso.
2 vepřové kotlety s kostí (nejlépe z Přeštíka)
2 jablka
3 lžíce medu
1 lžíce jablečného octa
1 lžíce oleje
1 lžička mleté papriky (může být i pálivá)
1 lžička sušeného česneku
sůl, pepř
1 Den předem kotlety vybalte, dejte na plech a z obou stran dobře osolte. Nezakryté dejte do lednice a nechte odležet alespoň 8 hodin (nouzovka jsou 2 hodiny).
2 V misce rozmíchejte med, olej, ocet, papriku a sušený česnek. Odleželé kotlety osušte papírovým ubrouskem a s pomocí mašlovačky z obou stran potřete medovou marinádou.
3 Rozehřejte si kontaktní gril na teplotu okolo 180 °C. Vložte kotlety na mřížku, zavřete a grilujte asi 10 až 12 minut. Poté zvyšte teplotu na 270 °C a kotlety zprudka zapečte (v tomhle bodě je můžete ještě jednou přetřít marinádou). Vyjměte z grilu a nechte odpočinout (asi 10 minut).
Pokud máte automatický gril, stačí jen zapnout program na steaky a počkat na správnou teplotu propečení. Na klasickém grilu doporučuji kotlety grilovat nejprve pomalu na nepřímém žáru a teprve ke konci přesunou na přímý žár a udělat krustu.
4 Mezitím, co necháváte odpočinout kotlety, nakrájejte jablíčka na silné plátky a vykrojte jádřince. Grilujte na středním žáru, dokud jablka nezačnou pěkně karamelizovat. Poté servírujte společně s kotletami. Doporučuji je zbavit kosti a nakrájet na plátky.