Grilovaný ribeye s řeckým cuketovým salátem

Kategorie Maso Obtížnost Střední Čas přípravy 45 minut Počet porcí 4 Hodnocení 4 hlasů

Věčné otázky u steaku – jak na něj a co k němu? Zodpovím obojí. Na videu se naučíte jak steak nezvorat a jak připravit jednoduchý salát z grilované zeleniny v řeckém stylu.


Všechno jednoduché a robustní chutě, které vedle pořádné flákoty bez problému obstojí. Na videu uvidíte postup s grilovací pánví. Pokud ale budete grilovat na grilu, nahraďte dopékání v troubě přesunutím steaku do nepřímého žáru. Princip je stejný!


Suroviny

4 hovězí steaky (vysoký roštěnec)
300 g cherry rajčat
60 g sýru feta
50 g oliv kalamata (bez pecky)
2 žluté cukety
2 zelené cukety
1 hrst čerstvých bylinek
4 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl, pepř, vinný ocet

Postup

1 Steaky vybalte, osušte a z obou stran řádně osolte. Nechejte odležet alespoň 3 hodiny před grilováním (nebo přes noc). Cuketu nakrájejte na 1 cm silné plátky. Bylinky nasekejte. Sýr feta rozdrobte a rajčata nakrájejte.

2 Na rozehřátém grilu nejprve grilujte cuketu nasucho z obou stran. Dejte do misky. Osolte, zakápněte olivovým olejem a promíchejte s rajčaty, bylinkami a olivami. Dochuťte vinným octem a pepřem.

3 Připravené steaky osušte a grilujte nejprve na přímém žáru (nebo na rozpálené grilovací pánvi) – z každé strany 1 až 2 minuty. Přesuňte na nepřímý žár (nebo do trouby rozehřáté na 140 °C) a dopečte na požadovanou teplotu propečení. Hotové steaky nechte 5 až 10 minut odležet.

Čerstvě a dobře!

Recept je součástí seriálu Čerstvě a dobře, ve kterém vám společně s MAKRO ČR ukážu jak vařit jednoduše, dobře a z čerstvých surovin.

Související

Grilovaná klobáska s chilli a pestem

Maso

Grilovaný steak

Maso