Grilovaný steak

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Počet porcí 2 Hodnocení 3 hlasů

Steak a brambory. Klasická kombinace a právem jedna z nejoblíbenějších. U mně vede pořádný kus roštěnce s dobrým mramorováním tuku a opečené brambory s petrželkou a máslem.


Suroviny

1 hovězí steak (např. nízká roštěná)
500 g brambor
1 svazek petržele
2 lžíce oleje
1 lžíce másla
sůl, pepř

Postup

1 Den předem steak vybalte, dejte na plech a ze všech stran dobře osolte. Nezakrytý dejte do lednice a nechte odležet alespoň 8 hodin (v nouzi alespoň 2 hodiny).

2 Nasolený steak osuště papírovým ubrouskem. Brambory oloupejte a dejte předvařit do vroucí osolené vody (15 až 20 minut). Slijte, nechte trochu vychladnout a nakrájejte na kostičky.

3 Rozehřejte si kontaktní gril na nejvyšší teplotu okolo 270 °C. Vložte steak na mřížku. Přiklopte, stiskněte a asi 2 minuty prudce grilujte. Poté povolte, snižte teplotu na 120 °C a pomalu grilujte na požadovaný stupeň propečení.

Pokud máte automatický gril, stačí jen zapnout program na steaky a počkat na správnou teplotu propečení. Na klasickém grilu můžete zkusit obrácené grilování.

V každém případě ale steak po vytáhnutí z grilu dejte stranou. Zakryjte alobalem a nechte důkladně odpočinout – podle velikosti 5 až 10 minut.

4 Mezitím, co steak odpočívá, máte tak akorát čas na dokončení brambor. V pánvi rozehřejte olej. Přidejte brabory a opečte z jedné strany dozlatova (asi 5 až 7 minut). Brambory promíchejt a nechte dopéct další 3 minuty. Vyndejte děrovanou naběračkou a dejte do mísy. Přidejte máslo, osolte a rozmíchejte spolu s nasekanou petrželí.

Odpočatý steak doporučuji před podáváním naporcovat. Určitě vykrojte případnou kost a samotný steak nakrájejte šikmými řezy (proti vláknu) na asi 1 cm silné plátky. Podávejte s bramborami, popř. ještě s rozpuštěným máslem, pažitkou a mořskou solí.