Mňo. Tohle je možná nakonec ten nejlepší důvod, proč mít v kuchyni kontaktní gril. Úžasně máslový, sýrový a vykřupaný toast. Se slaninou a kupou karamelizované cibule navrch!
Tři důležité věci. První – dobrý chléb. Zkuste se vyhnout klasickému toasťáku a vezměte nějaký pěkný pšeničný chléb s dobrou střídkou a kůrkou.
Druhá – potřít chléb slušnou vrstvou másla. Třetí – nešetřit na náplni. V tomhle případě sýr čedar, karamelizovaná cibule a vykřupaná slanina.
Slaninu zkuste sehnat americkou nebo britskou snídaňovou. Viděl jsem ji už i ve většině supermarketů a je podle mě do sendvičů vhodnější než ta naše klasická anglická slanina.
4 plátky pšeničného chleba
8 plátků čedaru
4 plátky snídaňové americké slaniny
4 velké cibule
2 a 1/2 lžíce másla
sůl, pepř
1 Cibuli oloupejte. Rozkrojte na polovinu a nakrájejte na plátky. Rozehřejte lžíci másla, přidejte cibuli a osolte. Přikryjte poklicí a duste na mírném plameni asi 5 minut, dokud cibule nepustí vodu. Odkryjte poklici a nechte cibuli pomalu karamelizovat. Zabere to 30 až 45 minut. V průběhu cibuli míchejte. Pokud se začne připalovat, podlijte lžící vody a zase rozmíchejte.
2 Zbytek másla rozpusťte. Plátky pak chleba potřete máslem z jedné strany. Na zbylém másle opečte slaninu dozlatova.
3 Chléb položte namazanou stranou dolů. Přidejte vždy po dvou plátcích sýra. Pak karamelizovanou cibuli. Na ni plátky slaniny. Opět dva plátky sýra a konečně přiklopit pátkem chleba. Máslem namazané strany jsou na vnější straně toastu.
4 Takto připravené toasty dejte do rozehřátého kontaktního grilu. Přiklopte a grilujte asi 5 až 7 minut (záleží na výšce toastu). Hotové toasty servírujte ihned, dokud jsou ještě teplé!
Recept je součástí mini-série Cuketka na grilu, kterou jsem pro vás připravil s podporou Alza.cz. Gril, který na videu používám, Tefal Optigrill můžete dokonce vyhrát v naší grilovací soutěži!