Hovězí žebra na víně

Kategorie Maso Obtížnost Nízká Čas přípravy 3 hodiny Počet porcí 4 Hodnocení 4 hlasů

Tohle je pro mě úplná fantazie do nepohody. Pomalu pečená žebra, která se ve finále dají krájet lžící. Tentokrát extra měkoučká i díky přípravě v parní troubě.


Suroviny

2 kg masitých hovězích žeber
150 g řapíkatého celeru
150 g mrkve
150 g cibule
125 ml červeného vína
600 ml vývaru
4 stroužky česneku
2 lžíce oleje
tymián a stonky petržele
sůl a pepř

Žebra doporučuji podávat s bramborovou kaší a s glazovanou zeleninou na másle (tady je návod).

Postup

1 Žebra osušte a důkladně osolte. Na rozehřátém oleji je poté pořádně a zprudka opečte dohněda. Dejte stranou a přidejte nakrájenou osušenou zeleninu. Také orestujte do zlatohněda (barvy se nebojte)

2 Když je zelenina tak akorát, zalijte ji červeným vínem a nechte ho chvíli vybublat. Přidejte žebra, zalijte vývarem a přidejte i svazek bylinek. Napůl zakryjte, dejte péct do trouby. V parní troubě na 130 °C s 50% vlhkostí 3 hodiny. V horkovzdušné troubě 6 hodiny při 120 °C.

3 Hotová žebra dejte stranou a oddělte od kostí. Zeleninu sceďte a šťávu svařte na hustou omáčku. Můžete přidat kousek studeného másla. Dosolit a opepřit. Nic jiného v tom není! ;)

Videorecept vznikl za laskavé podpory značky AEG a obsahuje product placement.