Hrachová kaše s cibulkou

Kategorie Různé Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4 Hodnocení 91 hlasů

Hodně jednoduché jídlo!


Čtyři důležité věci pro tu nejlepší hrachovou kaši?

Sůl. Hrách solte co nejdříve, bude pak chutnat nejlépe. U žlutého půleného a oloupaného hrachu se nemusíte bát, že by prodloužil dobu vaření.

Máslo. Kaši je potřeba zjemnit máslem. A másla přidejte tolik, kolik vám rozpočet dovolí. Mléko pomůže také, ale máslo udělá největší rozdíl.

Cibule. Nešetřete na množství cibule. Na jednu porci je minimum jedna velká cibule. Cibulka i olej z jejího opékání kaši perfektně dochutí. Ideál je servírovat kaši v jedné tenké vrstvě, která je skoro celá pokrytá vrstvičkou z cibulky.

Konzistence. Velký prohřešek je servírovat hrachovou kaši příliš tuhou. Při mixování se nebojte kaši víc naředit. Kaše má mírnou setrvačnost – po přidání tekutiny a rozmixování vždy ještě o kousek dál zhoustne.

Suroviny

500 g žlutého půleného loupaného hrachu (10,90 Kč)
200 ml mléka (1,60 Kč)
4 cibule (5,60 Kč)
2 stroužky česneku (1 Kč)
50 g másla (6 Kč)
6 lžic řepkového oleje (1,70 Kč)
1 lžíce majoránky (0,50 Kč)
sůl

Cena surovin celkem: 27,30 Kč
Cena na porci: 6,80 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v listopadu 2018. Přečtěte si více o kalkulaci.

Postup

1 Hrách proberte a propláchněte. Dejte do hrnce, zalijte vodou, aby byl ponořený alespoň na dva palce a dobře osolte. Přiveďte k mírnému varu a pomalým tempem vařte asi 45 minut do změknutí. Občas na hrách mrkněte, pokud by chyběla voda, tak ji doplňte. Hrách se musí po uvaření zcela rozpadat.

2 Cibuli oloupejte, podélně rozkrojte a nakrájejte na stejně silné tenké plátky. V pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli, osolte a pomalým tempem orestujte do tmavě zlaté barvy.

3 Uvařený hrách sceďte a dejte do mixéru. Přidejte máslo, teplé mléko, vodu z vaření a rozmixujte na hladkou kaši. Konzistenci upravte buď vodou z vaření nebo mlékem. Je lepší udělat kaši trochu řidší, protože hrách má při nacucávání tekutiny setrvačnost a kaše pořád postupně houstne. Myslete na to, abyste na talíř nenandávili kaši příliš tuhou!

4 Rozmixovanou kaši vraťte do hrnce. Vmíchejte prolisovaný česnek s majoránkou a nechte ještě chvíli prohřát. Podle potřeby finálně dochuťte solí. Připravenou kaši nandejte na talíře – ideálně v tenké vrstvě, bohatě zasypte cibulkou a zalijte i trochou oleje z restování.

Tipy

Namáčení a sůl. Loupaný půlený žlutý hrách není potřeba namáčet. Stejně tak brzké přidání soli nemá žádný vliv na dobu vaření a změknutí hrachu.

Skromná kuchyně

Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.