Domácí pita chléb a cizrnový hummus

Kategorie Chléb a slané pečivo Obtížnost Střední Čas přípravy 2 hodiny Počet porcí 4 Hodnocení 13 hlasů

Hummus i pita patří k mým nejoblíbenějším letním jídlům. Jsou rychle hotová a nesmírně univerzální. Na videu vám ukážu jak připravit pitu římo na rozpálené plotně nebo na pánvi.


Alternativní postup s pečením v troubě ukazuji ve starším receptu. Pečení na plotně je o něco rychlejší a vystačíte jen s jednou plotýnkou.

Obzvlášť rád takhle pitu peču přímo na grilu – buď na litinovém tálu nebo na njaké těžší pánvi. V nouzi to ale jde i přímo na rozžhavných uhlících (opakovaně vyzkoušeno)!

Suroviny

2 plechovky sterilované cizrny
70 g světlé sezamové pasty tahini
3 stroužky česneku
2 citrony
4 lžíce loupaného konopného semínka
2 lžíce olivového oleje
1 lžička římského kmínu
sůl a pepř na dochucení

Na pita chléb:
270 g hladké pšeničné mouky
80 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
240 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
2 lžičky instantního droždí
1 lžička cukru
1 lžička soli

Postup

1 Do mísy robota dejte obě mouky, přidejte sůl, droždí a promíchejte. Přidejte vodu, olivový olej, cukr a s pomocí háku na těsto hněťte v robotu 10 minut. Hotové těsto zakryjte a nechte 90 minut kynout.

2 Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů (na 12, pokud chcete péct mini pitu), každý díl vyválejte na placku o průměru 10 cm (popř. 5 cm), jemně pomoučněte moukou, zakryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout.

3 Rozehřejte litinovou nebo nerezovou pánev, opatrně položte placku a pečte, dokud se na povrchu neobjeví bubliny, trvá to asi 3 minuty. Poté otočte, počkejte, až se pita nafoukne, a pečte další 2 minuty.

4 Do mixéru dejte cizrnu a nálev z jedné plechovky, pastu tahini, česnek, citronovou šťávu, římský kmín, polovinu konopného semínka, sůl a pepř. Rozmixujte dohladka.

5 Rozdělte na talíře, zakápněte olivovým olejem a posypte zbylým konopným semínkem. Podávejte s pita chlebem.

Videorecept vznikl za podpory značky Country Life a obsahuje product placement.