Cizrnový hummus zase trošku jinak! Tentokrát jsem do základu přidal zlatá lněná semínka a servíruji ho s lehkým letním salátkem.
Lněná semínka můžete v hummusu rozmixovat rovnou (pokud máte extra výkonný mixér) nebo je můžete namlít předem (pokud mixéru zase tolik nevěříte). V receptu ukazuji i méně známou variantu zlatého lnu, který je v chuti o něco jemnější.
2 plechovky sterilované cizrny
50 g tahini
40 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
2 lžíce zlatého lnu
2 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř dle chuti
Na salát:
300 g cherry rajčat
1 hrst baby špenátu
1 svazek petržele
1 salátová okurka
1/2 červené cibule
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř dle chuti
1 Okurku oloupejte a zbavte středu se semínky, nakrájejte na dílky a dejte do cedníku. Osolte a nechte vykapat, poté osušte.
2 Cizrnu sceďte a nálev uschovejte. Cizrnu, česnek, len, tahini, olivový olej a část nálevu dejte do mixéru a rozmixujte na hladké pyré. Konzistenci upravte dalším nálevem z cizrny nebo vodou. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
3 Do mísy dejte nasolené okurky, nakrájená rajčata a cibuli na tenké plátky. Zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou. Dochuťte solí, pepřem a promíchejte. Před podáváním vmíchejte petržel a podávejte se zlatým hummusem.