Hummus z mangoldu

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Počet porcí 2 Hodnocení 3 hlasů

Hummus z mangoldu? To jako vážně? Jo! Budete se divit, ale tohle je jedna z nejlepších úprav mangoldu vůbec. A navíc takhle zpracujete celou rostlinu – tuhé červené stonky i zelenou listovou část. Od čumáčku po ocas!


Recept je navíc neuvěřitelně všestranný. V základní verzi jde o ochucený dip z rozmixovaných stonků mangoldu, ke kterým přidávám spařené listy s cizrnou.

Podle nálady ale můžete dip libovolně upravit a podávat ho jen samotný, nebo do mixéru můžete přidat cizrnu rovnou. Zálěží fakt jen na vás. A to i včetně ochucení. Vážně se nebojte s receptem zahýbat!

Suroviny

2 velké mangoldy
75 g tahini (pasta ze sezamových semínek)
1 plechovka vařené cizrny
4 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 citron
sůl

Postup

1 Mangold dobře properte. Odřízněte stonky a nahrubo je nakrájejte, aby se vešly do rendlíku. Nať nasekejte o něco jemněji. Česnek oloupejte a jeden stroužek nasekejte nadrobno.

2 Stonky mangoldu dejte do vroucí vody a uvařte doměkka (asi 10 minut).

3 Uvařené stonky dejte do mixéru spolu s tahini a stroužkem oloupeného česneku. Přidejte 2 lžíce olivového oleje a šťávu z poloviny citronu. Osolte a rozmixujte dohladka.

4 Na pánvi rozehřejte zbylý olivový olej, přidejte nasekaný česnek a nechte ho zesklovatět. Ihned přidejte nasekanou nať mangoldu, osolte a nechte zavadnout. Přidejte scezenou cizrnu, dochuťte citronovou šťávou a už jen chvilku ohřejte. Hotovo! Podávejte společně s připraveným humusem.

Tipy

Cizrnu můžete přidat rovnou do rozmixovaného mangoldu. Je potřeba jen mírně zvednout ochucení a použít trochu cizrnové vody pro dosažení krémové konzistence.

Máte jen bílý mangold a chcete docílit stejně pěkné růžové barvy? Přidejte do mixéru i kousek uvařené červené řepy. Řepa je s mangoldem velmi blízce příbuzná a má podobnou chuť i barvivo (jako červené stonky mangoldu).

Hummus si můžete připravit dlouho dopředu a podávat ho přímo z lednice. Cizrnu s natí naopak doporučuji připravit těsně před podáváním, aby si nať uchovala pěknou barvu.

Pokud na to ale nehrajete, platí to samé co s hummusem – klidně připravte předem a uschovejte v lednici. Je pak z toho osvěžující letní salát.

Ještě lepší je hummus, pokud stonky uvaříte na páře. mangold si uchová o fous víc chuti i barvy. Vařte na pařáčku déle než ve vodě – asi 20 minut.

Související

Zlatý hummus se semínky a salátem

Zelenina