K podzimu patří zvěřina a jídla z pomalého hrnce. Obojí spojuje recept na jelení guláš na víně, který má v sobě všechno – silné chutě, vůni koření i pomaloučké bublání v hrnci.
800 g jeleního masa na guláš
400 g cibule
1 stroužek česneku
300 ml vývaru
200 ml červeného vína
7 snítek tymiánu
2 lžíce sádla
2 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce rajského protlaku
5 kuliček černého pepře
3 jalovčinky
1 nové koření
1/4 lžičky kmínu
sůl
1 Jelení maso očistěte a nakrájejte na kostky. Cibuli i česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky.
2 V kastrolu rozpusťte sádlo a přidejte cibuli. Osolte a pomalu nechte cibuli karamelizovat do zlatohněda. Přidejte maso, nechte ho pustit šťávu a vyrestujte na tuk.
3 Přidejte protlak, koření, česnek a papriku. Krátce zarestujte. Přidejte tymián. Zalijte vývarem, vínem a přiveďte těsně pod bod varu. Nechte pomalu táhnout do úplného změknutí masa (cca 2 hodiny).
Koření i tymián můžete pro snadnější manipulaci zabalit do plátýnka. Guláš můžete podle potřeby zahustit jíškou nebo chlebem.
Recept je součástí seriálu Čerstvě a dobře, ve kterém vám společně s MAKRO ČR ukážu jak vařit jednoduše, dobře a z čerstvých surovin.