Kachna na badyánu

Kategorie Maso Obtížnost Nízká Čas přípravy 7 hodin 30 minut Počet porcí 4 Hodnocení 2 hlasů

Sváteční, ale přesto jednoduchá verze pečené kachny. Omáčka/šťáva, kterou na konci dostanete je strašně dobrá a není to vůbec nic složitého. Mrkněte na video!


Dárkový průvodce Kulina

Recept na kachnu jsem natočil s laskavou podporou značky Kulina, pro kterou jsem letos připravil vánočního dárkového průvodce.

Můj gift guide je plný tipů na dárky a najdete jich tam skoro přes 50. Je tam i sada skvělých hrnců WMF, ve které vařím na videu.

Suroviny

1 celá kachna
400 ml drůbežího vývaru
120 ml madeiry, sherry nebo koňaku
1/2 cibule
25 g zázvoru
4 badyány
2 lžíce medu
sůl a pepř

Postup

1 Den předem kachnu pořádně nasolte. Osolte ji v silnější vrstvě ze všech stran i uvnitř. Dejte do pekáčku nebo na talíř a neodkrytou nechte přes noc v lednici.

2 Na druhý den dejte kachnu do trouby rozehřáté na 120 °C a pečte bez nakukování – zakryté a 6 hodin. Po 6 hodinách kachnu okryjte a můžete sebrat část tuku. Zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte asi 20-45 minut dozlatova. Polovinu cibule dejte na pánev a opečte do černa.

3 Oddělte šťávu od tuku. Pokud jsou na dně pekáče připečeniny, uvolněte je na sporáku trochou vody. Výpek i šťávu sceďte a dejte do rendlíku. Přidejte cibuli s kouskem zázvoru. Přidejte i med, madeiru a badyán. Zalijte vývarem a svařte na hustou šťávu. Ke konci ochutnejte – můžete osolit a opepřit. Scezené podávejte s naporcovanou kachnou.

Tip: Podobně jako je tady ochucená omáčka, můžete ochutit i dušené zelí. Přidejte trošku zázvoru, badyán, divoké koření a červené víno. Použijte i med nebo tmavší karamel z cukru. Uvidíte, je to fakt fantazie! ;)