Korejské národní jídlo, ke kterému máme v Česku tuze blízko! Kvašené zelí, ředkev a mrkev v pikantní chilli pastě s česnekem a zázvorem. Zní to složitě, ale je to vlastně hodně jednoduché.
Stačí mít jakoukoliv kvasnou nádobu (láhev od okurek nebo menší zelák) a jste ve hře. Příprava surovin spotřebuje nejvíc práce. Samotné kvašení už probíhá v dikci přírody a mikroorganismů a je tak úplně bez starostí.
V surovinách dodržujte hlavně poměr soli. Zeleninu i sílu chilli pasty můžete odměňovat. Sám mám například rád pastu o hodně silnější. A pokud seženete, použijte speciální korejsko chillu pastu, která je dělaná přími pro kimči.
1,5 kg čínského zelí
2 l vody
4 jarní cibulky
2 mrkve
1 bílá ředkev
40 g soli
Na chilli pastu:
2 lžíce třtinového cukru
4 stroužky česneku
40 g čerstvého zázvoru
4 lžíce sójové omáčky tamari
1 lžíce mletého chilli
1 lžička soli
1 Připravte nálev smícháním soli a vody. Čínské zelí nakrájejte na větší kusy. V míse promíchejte zelí s nálevem, zatižte talířem, na který můžete dát sklenici s vodou, aby bylo zelí dobře ponořené v láku a nezůstal mezi ním žádný vzduch. Takto nechte stát 8 až 12 hodin.
2 V mixéru rozmixujte směs cukru, česneku, zázvoru, sójové omáčky, soli a chilli. Měly by vám vzniknout pěkná hladká pasta. Nebojte se upravit množství chilli podle chuti.
3 Ředkev, mrkev a cibulku nakrájejte na tenké plátky. Použijte nůž, struhadlo nebo mandolínu.
4 Zelí sceďte, důkladně promíchejte s ostatními druhy zeleniny a pastou.
5 Nyní směs postupně vkládejte do nádoby na kvašení (může to být kvašáček nebo obyčejná velká zavařovačka). Pečlivě pěchujte, aby mezi zeleninou nezůstal žádný vzduch. Zatižte, nechte kvasit alespoň 4 dny při pokojové teplotě. Poté uchovávejte v lednici, kde se kvasný proces zastaví.
Videorecept vznikl za podpory značky Country Life a obsahuje product placement.