Pokud vás u rolád děsí složité nádivky jako mě, tak tohle se vám bude líbit. Vystačíme si totiž jen s jednou bylinkou, solí a pepřem. Šalvěj a krůtí pečeně si totiž spolu úplně vystačí!
Používám tady taky poměrně nevděčnou surovinu – krůtí stehna. Pokud ale koupíte horní vykostěný díl, zjistíte, že se s ním pracuje vlastně dost snadno. Tmavé maso má skvělou chuť a kůže je tak akorát, aby poskytla bezpečné krytí pro maximální šťavnatost.
2 krůtí horní stehna (bez kosti s kůží)
250 ml kuřecího vývaru
30 g čerstvé šalvěje
1 lžíce studeného másla
sůl, pepř
kuchyňský provázek na svázání
máslo na vymazání
1 Šalvěj očistěte, zbavte stonků a nasekejte nadrobno. Krůtí stehna rozložte na pracovní desku kůží dolů. Z vnitřní strany maso několikrát nařízněte a dlaní mírně naklepejte.
2 Z obou stran osolte a opepřete. Znovu rozložte kůží dolů a z vnitřní strany vmasírujte nasekanou šalvěj. Maso postupně zabalte do dvou menších rolád a svažte provázkem.
3 Připravené rolády dejte do zapékací misky potřené máslem. Dejte péct do trouby rozehřáté na 140 °C a pečte na vnitřní teplotu alespoň 74 °C. Ke konci můžete roládu rychle zatáhnout prudkým horním ohřevem v troubě nebo na rozpálené nepřilnavé pánvi.
4 Rolády před podáváním nechte asi 15 minut odpočinout. Z misky mezitím slijte tuk, přidejte vývar, seškrábejte nápek a chvíli provařte. Sceďte přes jemné sítko a svařte na šťávu. Před podáváním vmíchejte lžíci studeného másla. S čím podávat? Kapustičky na zádíčka se přímo nabízí!
Dá se náplň nějak vylepšovat? To víte, že jo! Šalvěj můžete před plněním karamelizovat na másle. Budete pak mít uvnitř extra chuťovou bombu. Šalvěj také můžete vyměnit za majoránku, estragon nebo taky oregano. Všechny měkké aromatické bylinku budou fungovat stejně. Nebojte se toho!
Recept je součástí seriálu Čerstvě a dobře, ve kterém vám společně s MAKRO ČR ukážu jak vařit jednoduše, dobře a z čerstvých surovin.