Jemný polévkový krém pro podzimí dny. Mísí se tu chuť a vůně opečeného květáku s vydatností bílých fazolí. Chlebové krutony a sušená rajčata pak pro perfektní chuťový kontrast!
1/2 hlávky květáku
1 l vody (nebo zeleninový vývar)
2 kostky bujonu Würzl
200 g vařených bílých fazolí navy
200 ml rostlinné smetany (může být i klasická)
1 lžíce ghí (nebo másla)
3 lžíce olivového oleje
2 krajíce starého chleba
2 lžičky gomasia
1 šalotka
1 hrst bylinek
1 hrst sušených rajčat
2 lžíce citronové šťávy
sůl
1 Chléb natrhejte nebo nakrájejte na menší krutony. V misce promíchejte s olivovým olejem a gomasiem. Rozprostřete na plechu a zapečte v troubě dozlatova, cca 10 minut při 200 °C.
2 Květák očistěte a rozdělte na větší růžičky, které rozkrojte na poloviny. V hrnci rozehřejte zbytek oleje. Vložte květák a na straně řezu zprudka opečte do zlatohněda.
3 Květák otočte, zmírněte plamen a přidejte ghí. Pomalu orestujte i z druhé strany do změknutí. Zhruba polovinu květáku si odložte stranou na ozdobu.
4 Ke květáku přidejte nasekanou šalotku a nechte pomalu zesklovatět. Přidejte fazole, bujon, zalijte vodou a přiveďte k mírnému varu. Povařte do změknutí asi 20 minut.
5 Vmíchejte rostlinnou smetanu, rozmixujte na hladké pyré, dochuťte citronem a solí. Servírujte s chlebovými krutony, zbylým květákem, nasekanými sušenými rajčaty a ozdobte čerstvými bylinkami