Pohlazení na duši z Krkonoš. Každý ji asi děláte trochu jinak. Tady je moje verze z aktivního chlebového kvásku. Na kvalitě kvásku závisí chuť a kyselost polévky. Pokud je kvas slabý, můžete si pomoct trochou octa nebo kysaného mléčného výrobku. Houby můžete použít sušené i čerstvé, ukazuji oboje. Podávejte klasicky s bramborami na loupačku.
1 l vody
150 g aktivního kvasu
100 ml vody
2 cibule
3 vejce
2 lžíce másla
30 g sušených hub
ocet (podle kyselosti kvásku)
brambory na loupačku
sůl a kmín
1 Do hrnce dejte vodu, houby, sůl a kmín. Houby pak uvařte do měkka.
2 Kvásek rozmíchejte ve vodě – měl by být pěkně tekutý. Zašlehejte ho do polévky a povařte 15 minut.
3 Na pánvi na másle opečte cibulku dozlatova. Připravte si i míchaná vajíčka. Cibulku i s tukem vmíchejte do polévky. Kyslo pak podávejte s bramborami na loupačku a se smaženými vajíčky.
Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.