Kyselo

Kategorie Polévky Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Počet porcí 4 Hodnocení 0 hlasů

Pohlazení na duši z Krkonoš. Každý ji asi děláte trochu jinak. Tady je moje verze z aktivního chlebového kvásku. Na kvalitě kvásku závisí chuť a kyselost polévky. Pokud je kvas slabý, můžete si pomoct trochou octa nebo kysaného mléčného výrobku. Houby můžete použít sušené i čerstvé, ukazuji oboje. Podávejte klasicky s bramborami na loupačku.


Suroviny

1 l vody
150 g aktivního kvasu
100 ml vody
2 cibule
3 vejce
2 lžíce másla
30 g sušených hub
ocet (podle kyselosti kvásku)
brambory na loupačku
sůl a kmín

Postup

1 Do hrnce dejte vodu, houby, sůl a kmín. Houby pak uvařte do měkka.

2 Kvásek rozmíchejte ve vodě – měl by být pěkně tekutý. Zašlehejte ho do polévky a povařte 15 minut.

3 Na pánvi na másle opečte cibulku dozlatova. Připravte si i míchaná vajíčka. Cibulku i s tukem vmíchejte do polévky. Kyslo pak podávejte s bramborami na loupačku a se smaženými vajíčky.

Skromná kuchyně

Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.