Maková bublanina

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 1 velký plech Hodnocení 17 hlasů

Super rychlá a zároveň úžasně dobrá hrnková varianta bublaniny. Potkávají se tu ty nejlepší tuzemské suroviny– mák a sezónní švestky!


Suroviny

1 kg švestek
1 a 1/2 hrnku dortové mouky
1 hrnek mletého máku
1 hrnek krupicového cukru
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva
hrubá mouka a máslo na vymazání formy
špetka soli

1 hrnek odpovídá objemu zhruba 250 ml.

Postup

1 Troubu rozehřejte na 180 °C. Švestky dobře umyjte, osušte a vypeckujte.

2 Mouku prosijte do mísy a promíchejte s kypřícím práškem, mákem a špetkou soli. Plech nebo velkou kulatou formu na pečení vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

3 Vejce rozšlehejte v míse s cukrem, dokud nezesvětlají. Přidejte suchou směs s mlékem a rozmíchejte. Úplně na konec tenkým pramínkem zašlehejte i olej.

4 Připravené těsto vylijte na vysypaný plech. Přidejte švestky a dejte péct do trouby asi na 25 až 30 minut.