Miso 5× jinak

Kategorie Různé Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4 Hodnocení 4 hlasů

Znáte miso a víte jak jej používat v kuchyni? Tady je můj ilustrovaný rádce, jak s úspěchem použít fermentovanou miso pastu při běžném vaření.


Pokud se miso pastu zajímáte, určitě vás k ní přivedly tradiční japonské recepty. Miso je přitom jako surovina neuvěřitelně univerzální a můžete ho použít i mimo japonskou kuchyni. Miso se obzvlášť hodí tam, kde se vaří bez masa. Každá miso pasta přidá jídlu pořádnou dávku umami a chuťovou hloubku navíc.

Jednotlivé pasty se od sebe liší výchozí surovinou (sója, rýže, ječmen, popř. jejich kombinace), která dává výsledné miso pastě odlišné vlastnosti. Hodně zjednodušeně se ale můžete řídit podle barvy – čím je miso tmavší, tím je v chuti silnější a výraznější. Naopak světlá miso pasta je v chuti jemná a mírně nasládlá. Je i nejvhodnější, pokud si chcete miso v kuchyni vyzkoušet poprvé.

Zajímá vás miso víc? Přečtěte si jak se miso vyrábí a jaké druhy existují.

Mrkvová pomazánka

Výrazná chuť miso pasty se dá s úspěchem použít pro dochucení pomazánek. Tady konkrétně ukazuji pomazánku z pečené mrkve, kde se miso parádně hodí k nasládlé karamelizované mrkvi.

Suroviny: 1 kg mrkve, 1 lžíce ghí, 1 lžíce mugi miso, 1 lžíce javorového sirupu. Postup: Očištěnou mrkev potřete trochou tuku a upečte v troubě (200 °C 40 minut). Rozmixujte na pomazánku společně s miso pastou, ghí (popř. s máslem) a javorovým sirupem. Dochutit můžete čerstvými bylinkami a citronovou šťávou.

Šťouchané brambory

Tyhle šťouchačky potřebujete nutně vyzkoušet! Strašně jednoduché a dobré. Miso tady funguje vedle másla a lehce karamelizované cibulky.

Suroviny: 800 g vařených brambor, 150 g orestované cibulky, 1 lžíce miso shiro, 2 lžíce másla, 2 lžíce nasekané pažitky. Postup: Vařené brambory rozšťouchejte společně s máslem a miso pastou. Promíchejte společně s pažitkou a cibulkou.

Dýňový krém

Miso a polévky jsou k sobě moc dobře dohromady. Doporučuji je kombinovat obzvlášť se zeleninovými krémy a vydatnějšími luštěninovými polévkami. Tady konkrétně osvědčená kombinace s pečenou dýní.

Suroviny: 700 ml zeleninového vývaru, 450 g pečené dýně, 1 cibule, 1 lžíce genmai miso, 1 lžíce oleje, 200 ml rostlinné smetany na vaření, dýňová semínka a čerstvé bylinky na ozdobu. Postup: Na oleji nechte zesklovatět nasekanou cibulku. Přidejte pečenou dýni, miso pastu a zalijte vývarem společně s rostlinnou smetanou. Povařte do změknutí a rozmixujte na hladký krém.

Karamelizovaná cibule s chilli

Výrazné a koncentrované hatcho miso obstojí i vedle silných chutí. V kombinaci s chilli a dlouze karamelizovanou cibulkou vznikne koncentrovaná a silná umami bomba. Karamelizovanou cibulku můžete používat do sendvičů, k veggie burgerům i k zelenině jako výrazný kondiment.

Suroviny: 1 kg cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce chilli pasty, 1 lžíce hatcho miso. Postup: Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte do kastrolu společně s máslem a javorovým sirupem. Nejprve nechte pod poklicí vypotit, poté odkryjte a nechte pomalu karamelizovat (alespoň 30 minut). Ke konci vmíchejte chilli a miso pastu a nechte dojít.

Glazovaná zelenina

Moje nejoblíbenější využití světlé miso shiro pasty! Klasická glazovaná zelenina, kterou nejprve krátce podusíte s málem a poté ochutíte lžící misa. Za mě nejlepší kombinace. Něco podobného jde i s grilovaným chřestem.

Suroviny: 500 g mrkve, 300 g řapíkatého celeru, 1 lžíce másla, 1 lžíce miso shiro. Postup: Zeleninu očistěte a nakrájejte na silnější plátky. Dejte do pánve nebo kastrolu, zalijte trochou vody a přidejte lžíci másla. Přiveďte k varu a poduste, dokuse většina vody neodpaří. Vmíchejte miso pastu, rozmíchejte a nechte dojít.