Velmi jemná a snadná úprava, při které ryba zůstává hezky šťavnatá a voňavá po bylinkách a citronu. K rybě pak patří úžasně sladká loupaná rajčata s bazalkou a olivovým olejem!
Recept doporučuji i lidem, kteří se rybám obvykle vyhýbají. Kombinace sladkých rajčat a komplet očištěných filetů je totiž strašně jednoduchá a chutná zároveň dobrá.
Všechnu práci s rybou a vykostěním si tady samozřejmě odpracuje kuchař, ale podle mě to za to stojí. Ve větším můžete samozřejmě dělat balík s více rybami. A stejně můžete rybu podávat v celku (práci s kůstkami si odbyde host).
1 mořský vlk
750 g rajčat
1 hrst bazalky (nasekaná nadrobno)
1 svazek bylinek (tymián, saturejka, oregano)
1 citron (nakrájený na plátky)
sůl, olivový olej
1 Rybu zbavte šupin a opláchněte. Poté ji osušte a posolte z obou stran i v dutině. Do dutiny ryby vložte několik plátků citronu a svazek bylinek. Rajčata nakrájejte na poloviny a zbavte tuhého středu u stopky.
2 Zbylé plátky citronu rozložte uprostřed pečícího papíru a položte na ně připravenou rybu. Papír přeložte v podélné ose ryby a spojte uprostřed. Okraje papíru několikrát přeložte a ohyb přejeďte prsty. Na konci zahněte okraje papíru z obou stran pod rybu.
3 Na pekáč nebo pečící plech přidejte zabalenou rybu a rajčata (stranou řezu dolů). Dejte do trouby rozehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut. Ryba je upečená když jde ve středu filetu snadno oddělit od kosti. Po upečení opatrně sloupněte slupku z rajčat a dejte je stranou.
4 Rybu opatrně nařízněte podél hřbetu a poté u hlavy. Sundejte kůži a uvolněte horní i dolní část filetu. Filety očistěte a zbavte drobných kůstek (hlavně z břišní strany spodní poloviny). U hlavy přerušte páteř a vyjměte ji. Poté podobným způsobem očistěte spodní filet.
5 Pečená rajčata servírujte na talíř. Přidejte bazalku, očištěné filety ryby a dochuťte olivovým olejem.