Ovesná kulajda

Kategorie Různé Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4 Hodnocení 6 hlasů

Česká podzimní klasika! Tentokrát ji ale dělám malinko jinak – zahušťuji pouze vločkami a základ tvoří ovesný nápoj. Pokud vynecháte máslo a vejce, můžete si kulajdu připravit čistě z rostlinných surovin.


Suroviny

4 větší brambory
1 hrst sušených hub
1 cibule
800 ml ovesného nápoje
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce ovesných vloček
1 lžička himálajské soli
1/2 lžičky drceného kmínu
1 kostka biobujonu
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
2 lžíce ghí
4 čerstvá biovejce
4 lžíce octa na přípravu vajec
1 hrst čerstvého kopru
cukr

Postup

1 Sušené houby na hodinu namočte.

3 Nakrájenou cibuli osmahněte dozlatova, zalijte 0,5 litrem vody, přidejte sůl, bujon, koření, pokrájené brambory, houby, vločky a vařte do změknutí.

3 Nakrájenou cibuli osmahněte dozlatova, zalijte 0,5 litrem vody, přidejte sůl, bujon, koření, pokrájené brambory, houby, vločky a vařte do změknutí.

4 Připravte ztracená vejce: do kastrolu dejte asi 10 cm vysokou vrstvu vody, přiveďte těsně pod bod varu a vlijte 4 lžíce octa. Vajíčko vyklepněte do děrované naběračky a zbavte tak nejtekutější části bílku. Z naběračky vejce opatrně vyklopte do vody a nechte uzavřít. Nechte pošírovat asi 3 až 4 minuty podle velikosti vejce. Vylovte děravou naběračkou a osušte na papírovém ubrousku. Opakujte s ostatními vejci.

5 Před podáváním vyjměte koření. Každou porci doplňte vejcem a ozdobte koprem.

Videorecept vznikl za podpory značky Country Life a obsahuje product placement.