Pečená kachna se zelím a bramborovým knedlíkem

Kategorie Maso Obtížnost Nízká Hodnocení 2 hlasů

Luxusní česká klasika, do které se vyplatí investovat práci navíc. Domácí bramborové knedlíky a dušené zelí jsou tady téměř nutností. Kachnu budeme solit dlouho dopředu a péct velmi pomalu.


Suroviny

1 kachna
sůl a celý kmín

Na dušené zelí:
1 hlávka zelí
1 cibule
2 lžíce sádla
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
sůl a kmín

Na bramborový knedlík:
500 g vařených brambor
225 g hrubé mouky
1 vejce
1 lžíce škrobu
sůl

Postup na kachnu

1 Kachnu očistěte a dobře nasolte. Posolte ji ze všech stan a uvnitř – opravdu se toho nebojte. Ideální je pak nechat kachnu nezakrytou v lednici přes noc. Druhý den kachnu vyndejte z lednice a nakmínujte.

2 Kachnu dejte do pekáče s roštem. Pečte nejlépe v parní troubě (pára 50 %) na 130 °C 2 hodiny a 20 minut. Pokud parní troubu nemáte, tak v zakrytém pekáči při 120 °C asi 6 hodin.

3 Po dlouhém pomalém pečení kachnu zkontrolujte. Zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte asi 30 minut, aby měla pěknou zlatavou kůrčičku.

Postup na bramborový knedlíky

1 Dejte vařit vodu do velkého hrnce. Do mísy nastrouhejte vařené brambory. Přidejte hrubou mouku, bramborový škrob, vejce a sůl. Vypracujte pěkně soudržné těsto

2 Z těsta vypracujte dva válečky, které poté uvařte ve vodě. Zabere to asi 20 minut. Uvařené knedlíky poté nakrájejte.

Postup na dušené zelí

1 V hrnci rozehřejte sádlo. Přidejte nakrájenou cibuli, dobře osolte a nechte zesklovatět. Poté dejte cibuli stranou, přidejte cukr a nechte jej částečně zkaramelizovat (do zlatavé barvy).

2 K cibuli a karamelizovanému cukru přidejte nakrouhané zelí, ocet, kmín a sůl. Promíchejte a poté pomalu duste do změknutí.

Videorecept vznikl za laskavé podpory značky AEG a obsahuje product placement.