Pětizrnná kaše s ořechovým máslem

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Nízká Čas přípravy 20 minut Počet porcí 4 Hodnocení 7 hlasů

Ty nejlepší dobroty bývají nejjednodušší! Vybral jsem pro vás parádní mix obilovin, který si můžete připravit dopředu a ráno vždy jen usypávat podle potřeby.


Pestrá směs obilovin dá dohromady bohatou chuť a jednotlivé složky se vzájemně doplňují i texturou. Pro krémovost tady slouží ovesné i žitné vločky. Strukturu dodají jáhly a netradiční chuť zase pohanka a amarant.

Nejlepší finta půjde až nakonec – lžíce ořechového másla. Obyčejnou kaši tak rázem proměníte v úplnou lahodu. Jo a vše čistě na rostlinné bázi – máslo ani mléko netřeba.

Zdobení nechám na vás. Stačí mít alespoň ovoce. Sirup a oříšky jsou už jen bonus. Na videu uvidíte moje oblíbené kombo – jahody, javorový sirup a blanšírované pistácie.

Suroviny

700 ml rostlinného mléka (mandlového nápoje)
50 g ovesných vloček
50 g žitných vloček
20 g amarantových vloček
20 g pohanky lámanky
20 g jáhel
20 g ořechového másla
1 lžíce javorového sirupu
špetka soli
ovoce, ořechy a sirup na ozdobení

Postup

1 Odměřené obiloviny dejte do misky a dobře promíchejte (obiloviny si také můžete smíchat ve velké nádobě a vždy jen odsypat potřebné množství). Dejte do hrnce a zalijte rostlinným mlékem. Přidejte špetku soli a lžíci javorového sirupu.

2 Přiveďte k mírnému varu a za stálého míchání nad mírným plamenem vařte do zhoustnutí (asi 15 minut).

3 Když je kaše pěkně hustá, vmíchejte ořechové máslo a servírujte. Kaši ozdobte čerstvým ovocem, oříšky a sirupem.