Polévka z červené čočky

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4 Hodnocení 28 hlasů

Velká dobrota! Jednoduchá a nebojím se říct i – zákeřně zdravá. Nebojte se tuto polévku obměňovat. Snese toho opravdu hodně a vždycky je strašně dobrá. Ideální vehikl pro zpracování jakékoliv zeleniny!


Suroviny

1,2 l vývaru (nebo vody)
125 g červené čočky (loupané a půlené)
1 plechovka sterilovaných sekaných rajčat 100 g cibule
100 g mrkve
100 g řapíkatého celeru
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
bobkový list
nové koření
sůl a pepř

Postup

1 V hrnci rozehřejte olej. Přidejte cibuli a osolte. Na mírnějším plameni nechte pomalu zesklovatět.

2 Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a česnek. Dále společně orestujte (ale ne dozlatova). Přidejte rajčata, čočku, bylinky a koření.

3 Zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu. Povařte do změknutí alespoň 30 minut. Vyjměte koření a bylinky. S pomocí tyčového mixéru pak část polévky krátce rozmixujte pro zahuštění.