Piplačka, ale výsledek je naprosto božský. Při výrobě je nejhorších prvních pár kousků, tak se nenechte odradit. Pak už to ale odsejpá a budete mít koláčky jeden jako druhý!
Tohle je poslední vítězný recept z naší Letní výzvy, který nám zaslala Miška Škobrtalová. Moc díky všem, kteří nám recepty posílali i těm, kteří na ně alespoň mlsně koukali! ;)
500 g hladké mouky na kynuté těsta
250 ml vlažného mléka
100 ml rozpuštěného másla
100 ml oleje
3 žloutky
2 lžíce cukru
42 g čerstvého droždí
75 g oloupaných mandlí (na poloviny)
špetka soli
vejce na potření
Na tvarohovou náplň:
2 tvarohy
2 žloutky
1 vanilkový cukr
Na povidlovou náplň:
250 g povidel
2 lžíce tuzemáku
1 Do mísy robota dejte mouku, cukr a špetku soli. Promíchejte a uprostřed vytvořte důlek, do kterého přidáte vlažné mléko a rozdrobené droždí. Spolu s trochou mouky na okraji vymíchejte řídký kvásek. Zakryjte a nechte vzejít asi 20 minut.
2 Přidejte žloutky, rozpuštěné máslo a olej. Nechte hnětat v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Zakryjte a nechte kynout asi 45 až 60 minut (popř. déle, dokud se těsto neznásobí).
3 Troubu rozehřejte na 180 °C. V misce promíchejte tvaroh se žloutky a vanilkovým cukrem. V jiné misce promíchejte povidla s rumem.
4 Z vykynutého těsta odebírejte lžičkou malé dílky, které naplňte tvarohem. Zabalte, uprostřed promáčkněte a dejte na plech vystlaný pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem. Do středu přidejte povidla, polovinu mandle a nechte dokynout (asi 20 až 30 minut).
5 Koláčky pak dejte do trouby a upečte dozlatova (asi 12 až 15 minut). Nechte vychladnout. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.
Velikost koláčků. Nejmenší koláčky získáte, když budete těsto odebírat lžičkou. Koláčky mají jen tenkou stěnu a budou mít velký poměr náplně. Pokud budete dělat koláčky větší, promáčkněte je vždy skleničkou až na dno, aby se vám příliš nenafoukly.