Quinoa s grilovanou kukuřicí a rajčaty

Kategorie Komerční sdělení Obtížnost Nízká Čas přípravy 45 minut Počet porcí 2 Hodnocení 1 hlasů

Moje tajemství pro práci s exotickými obilninami? Používejte je spíš jako doplněk, nepodceňujte dochucení a jejich objem několikanásobně převažte spoustou šťavnaté a křupavé zeleniny.


Takhle nějak jsem se zařídil já v receptu s grilovanou kukuřicí. Kukuřice dodá sladkost a trochu kouřové chuti z grilování. Rajčata a grilovaná cuketa přispějí další vrstvou kyselosti a sladkosti.

Quinoa s bylinkami pak funguje jako pojivo, které to všechno pěkně propojí. Vypadá to na obrázku možná trochu složitě, ale opravdu není. Prostě jen miska sladké, šťavnaté a úžasně dobré zeleniny s obilninou.

Pan Cuketka doporučuje

Bowls by Cuketka pro vás připravuji společně s Kulina.cz. Kromě misek, které vidíte v receptech, pro vás vybíráme ty nejúžasnější věci do kuchyně. Všechny je najdete v produktovém rádci, tady přidávám i tipy přímo k receptu:

  1. Japonský nůž Miyabi

    Jak nikdy neztratit nervy při krájení zeleniny? Základní předpoklad je ostrý nůž se štíhlou a flexibilní čepelí. Čištění, vykrajování, plátkování... Cokoliv si zamanete!
  2. Miska Revol

    Hypnotická modrá miska z titulní fotky je možná moje nejoblíbenější z celé série. Glazura je opět jen z vnitřní strany, zvenčí je miska matně černá. Strašně dobře se na to kouká, a ještě lépe se z misky jí!
  3. Grilovací pánev

    Rychlé kontaktní grilování přímo na plotně se hodí obzvlášť pro zeleninu. Litina se dá parádně rozehřát a udělá vám vždy i perfektní otisk mřížky!

Suroviny

400 g rajčat
2 cukrové kukuřice
2 malé cukety
80 g quinoy
2 hrsti čerstvých bylinek
sůl, pepř
olivový olej, citrónová šťáva

Postup

1 Quinou předem namočte a vodu slijte (nebo ji před vařením alespoň spařte vroucí vodou). Takto připravenou quinou uvařte v osolené vodě doměkka (asi 15 až 20 minut).

2 Kukuřici oloupejte, potřete trochou neutrálního oleje a dejte na rozpálený gril (nebo grilovací pánev). Průběžně otáčejte, dohromady to může zabrat tak 10 až 15 minut. Můžete použít kukuřici předvařenou i čerstvou cukrovou kukuřici, pokud je zrovna v sezóně.

3 Cuketu nakrájejte na silnější plátky a grilujte na rozehřátém grilu jen tak nasucho. Grilovanou cuketu pak dejte do misky. Osolte, opepřete a zastříkněte olivovým olejem. Zakryjte a nechte chvíli zapařit.

4 Rajčata očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Bylinky nasekejte nadrobno a promíchejte se scezenou uvařenou quinoou, kterou ještě navíc dochuťte oliváčem a citrónovou šťávou. Rajčata, grilovanou cuketu, kukuřici a quinou naservírujte do misky a bác ho – máte hotovo!

Vyhrajte misku z receptu

Kromě receptů pro vás mám i soutěž o misky, ve kterých jsem jídla fotil. Pro účast stačí, když se inspirujete jakýmkoliv receptem z Bowls by Cuketka. Fotku jídla dejte na Instagram, použijete hashtag #kulinacz a dejte follow účtu @kulina.cz. Více informací najdete v podmínkách soutěže.