Quinoové placičky s citronovým dipem

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Čas přípravy 45 minut Počet porcí 12 placiček Hodnocení 8 hlasů

Univerzální placičky, které nezaberou příliš času. Můžete si na nich smlsnout hned za tepla, skvělé jsou ale i zastudena jako rychlá svačina během dne.


Suroviny

600 g cukety
50 g bílé quinoy
150 g hrašky na obalování
50 g slunečnicových semínek
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého římského kmínu
100 g sojanézy (popř. klasické majonézy)
1 a 1/2 stroužku česneku
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička mořské nebo himálajské soli
slunečnicový olej na smažení

Postup

1 Quinou uvařte dle návodu na obale. Cuketu očistěte a zbavte stopky. Pokud je už větší, odstraňte střed se semínky. Nastrouhejte na struhadle nahrubo. Dejte do cedníku, osolte a nechte chvíli vykapat. Česnek oloupejte a nasekejte najemno.

2 V míse rozmíchejte hrašku, kurkumu a římský kmín. Přidejte cuketu, 1 stroužek česneku, quinou a slunečnicová semínka. Směs krátce vypracujte a rozdělte na menší díly, ze kterých vytvoříte placičky.

3 V pánvi rozehřejte vrstvu oleje (asi 1 cm na výšku). Postupně přidávejte placičky a smažte z obou stran dozlatova. Dejte stranou na ubrousek a zbavte přebytečného tuku. V misce promíchejte sojanézu s 1/2 stroužku česneku. Dochuťte citronem, solí a podávejte spolu s placičkami.