Rajská lenivá

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina 30 minut Počet porcí 2 až 4 Hodnocení 3 hlasů

Remake mojí oblíbené rajské lenivé od Marcelly Hazan. V nové verzi jsem ještě o fous vylepšil loupání, které teď snadno zvládnete bez velkého hrnce s vroucí vodou i bez ledové lázně.


Loupání spařováním nahrazuju jednoduchou fintou, kdy se půlky rajčat rychle zapečou v troubě. Tím pěkně změknou a hlavně z nich potom velmi snadno sloupnete slupku.

Jinak je postup na lenivou rajskou stejný. Rajčata, máslo, cibule, sůl a asi hodina pomalého bublání. Nic víc není potřeba a dokonalá rajská omáčka je na světě!

Suroviny

1 kg zralých rajčat
1 cibule
70 g másla
sůl

Poměr surovin je přepočtený na 1 kg rajčat, takže si to vesele znásobte. Optimální várka je alespoň ze 2 až 3 kg rajčat.

Postup

1 Rajčata rozkrojte podélně na polovinu a vykrojte tuhý střed. Rajčata pak rozložte na plech (slupkou nahoru) a zapečte 10 minut v troubě rozehřáté na 200 °C. Poté rajčata oloupejte.

2 Oloupaná rajčata dejte do hrnce. Přidejte máslo, rozkrojenou oloupanou cibuli a sůl. Přiveďte k mírnému varu a bez pokličky vařte do zhoustnutí (asi 1 hodinu).

Tipy

Tato rajská omáčka je jako dělaná na zmrazení. Po dokončení ji nechte vychladnout, naplňte do uzavřených kelímků a zmrazte.

Chybí vám v omáčce bylinky? Klidně je přidejte podle chuti. Stejně tak to platí i s cukrem. Nebudu se na vás vůbec zlobit, když ho použijete.

Chcete extra fajnovou verzi? Tak omáčku na konci propasírujte v pasírce nebo přes sítko. Zbavíte se tak drobných peciček.

Na co je omáčka dobrá? Jako základ pro všechny druhy rajských omáček, kde potřebujete rajčatový základ. Dá se ale samozřejmě zbaštit i takhle v základu s těstovinami.

Související

Chlebový salát panzanella

Videorecepty

Rajská lenivá omáčka

Zelenina