Super rychlý falafel, který můžete mít na stole do půl hodiny i s výrobou omáčky a salátu. Perfektní vegetariánské jídlo nejen na léto!
200 g směsi na Falafel
340 ml vody
2 stroužky česneku
1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
1 hrst nasekané čerstvé listové petržele
3 lžíce slunečnicového oleje
Na tahini omáčku:
70 g tahini
50 ml citrónové šťávy
1 stroužek česneku
4 lžíce studené vody
mořská sůl
Na salát:
300 g třešňových rajčat
1 okurka
1/2 svazku ředkviček
1/4 červené cibule
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
5 plátků žitného chleba
čerstvé bylinky
mořská sůl
1 Do misky dejte směs na falafel, vodu, prolisovaný česnek a nasekané bylinky. Umíchejte na jednolitou hmotu a nechte asi 15 minut odstát. Ve vlhkých dlaních vytvarujte malé kulaté placičky o průměru asi 3 až 4 cm.
2 V pánvi rozehřejte olej. Přidejte vytvarovaný falafel a smažte dozlatova z obou stran.
3 Do mixéru dejte oloupaný stroužek česneku s citronovou šťávou a rozmixujte dohladka.
4 Tahini dejte do misky. Přidejte šťávu s česnekem, osolte a promíchejte, směs postupně ztuhne na lepivou pastu. Přidejte studenou vodu (podle potřeby přidejte navíc) a rozšlehejte do konzistence hladké světlé omáčky.
5 Žitný chléb nakrájejte na tenké plátky (méně než 0,5 cm). Dejte do trouby a při teplotě 150 °C pomalu pečte dokřupava. Před použitím nalámejte na drobnější sousta.
6 Všechny suroviny promíchejte v míse. Dochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou a mořskou solí.
Videorecept vznikl za podpory značky Country Life a obsahuje product placement.