Rychlý falafel s tahini omáčkou a chlebovým salátem

Kategorie Zelenina Obtížnost Nízká Čas přípravy 45 minut Počet porcí 4 Hodnocení 1 hlasů

Super rychlý falafel, který můžete mít na stole do půl hodiny i s výrobou omáčky a salátu. Perfektní vegetariánské jídlo nejen na léto!


Suroviny

200 g směsi na Falafel
340 ml vody
2 stroužky česneku
1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
1 hrst nasekané čerstvé listové petržele
3 lžíce slunečnicového oleje

Na tahini omáčku:
70 g tahini
50 ml citrónové šťávy
1 stroužek česneku
4 lžíce studené vody
mořská sůl

Na salát:
300 g třešňových rajčat
1 okurka
1/2 svazku ředkviček
1/4 červené cibule
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
5 plátků žitného chleba
čerstvé bylinky
mořská sůl

Postup

1 Do misky dejte směs na falafel, vodu, prolisovaný česnek a nasekané bylinky. Umíchejte na jednolitou hmotu a nechte asi 15 minut odstát. Ve vlhkých dlaních vytvarujte malé kulaté placičky o průměru asi 3 až 4 cm.

2 V pánvi rozehřejte olej. Přidejte vytvarovaný falafel a smažte dozlatova z obou stran.

3 Do mixéru dejte oloupaný stroužek česneku s citronovou šťávou a rozmixujte dohladka.

4 Tahini dejte do misky. Přidejte šťávu s česnekem, osolte a promíchejte, směs postupně ztuhne na lepivou pastu. Přidejte studenou vodu (podle potřeby přidejte navíc) a rozšlehejte do konzistence hladké světlé omáčky.

5 Žitný chléb nakrájejte na tenké plátky (méně než 0,5 cm). Dejte do trouby a při teplotě 150 °C pomalu pečte dokřupava. Před použitím nalámejte na drobnější sousta.

6 Všechny suroviny promíchejte v míse. Dochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou a mořskou solí.

Videorecept vznikl za podpory značky Country Life a obsahuje product placement.