Rychlý chléb bez droždí

Kategorie Chléb a slané pečivo Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 1 bochník Hodnocení 84 hlasů

Lze upéct chléb bez droždí a kvásku? Ano! Odpovědí je irský soda bread – chléb, který pro kypření využívá jedlou sodu v kombinaci s kysanou mléčnou složkou. Sodový chléb je velmi úsporný, snadný a rychlý!


Chutí a texturou je samozřejmě dost odlišný od běžného pečiva, na které jsme zvyklí. Tak se nelekněte. Pokud ale zrovna doma nemáte droždí, je tenhle rychlý chleba jediná záchrana.

Chléb také moc rád pojme jakoukoliv další přísadu na ochucení. Může to být alespoň tuk navíc – máslo, sádlo nebo olivový olej na přilepšenou. Moc dobře funguje pečená slanina nebo cibulka. Stejně tak můžete přidat vejce, čerstvé bylinky nebo spařený špenát.

Suroviny

450 g mouky (300 g hladká + 150 g celozrnná)
400 ml zakysaného mléčného výrobku (mléko + jogurt, zákys, kefír, podmáslí)
2 lžičky soli
1 lžička jedlé sody
1 lžička kmínu

Postup

1 Troubu si předehřejte na 220 °C. Mouku, sůl, jedlou sodu a kmín promíchejte v míse. Přidejte tekutinu a krátce promíchejte – stačí, aby se suroviny nahrubo spojily

2 Vyklopte směs na pomoučenou pracovní desku a krátce prohnětejte. Nehnětejte zbytečně dlouho, stačí jen aby se suroviny na chléb spojily.

3 Vytvořený bochník přeneste na plech vystlaný pečícím papírem. Dlaněmi těsto smáčkněte na výšku okolo 3 až 4 cm. Nožem nařízněte do kříže (1 cm hluboko) a dejte péct do trouby rozehřáté na 220 °C. Pečte 20 minut, poté teplotu snižte na 200 °C a dopékejte dalších 20 minut.

Před krájením nechte chléb chvíli vychladnout. Je skvělý ještě mírně vlažný, ale klidně i zcela vychladlý.

Skromná kuchyně

Recept patří do receptového speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.