Sladká cibulka na plotně

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Hodnocení 1 hlasů

Děsně jednoduchá a neuvěřitelně sladká. Je to asi ta nejlepší úprava mladé cibulky jakou znám. Je perfektní na grilu i na plotně. Zkuste to!


Tohle je příklad vaření na setrvačník. Nejdřív to rozjedete na maximum na plotně nebo na grilu. Pak odstavíte, přikryjete a necháte dojít.

S mladou cibulkou to dělá hotové divy. Je pak hezky kouřová a neuvěřitelně sladká. Dělám ji takhle úplně pokaždé při grilování a vždycky se na ni všichni těší.

Suroviny

mladá cibulka
olivový olej
sůl, pepř

Postup

1 Cibulku zbavte kořínků a svrchní tenké vrstvy. Zelené konce zkraťte jen pokud jsou oschlé. Pokud má cibulka extra silnou bílou část, rozdělte ji podélně na polovinu.

2 Cibulku rozložte na rozpálenou plotnu (nebo gril) a opečte z každé strany asi 3 minuty. Pokud je cibulka silnější, dejte jí o něco více času. Když je hotová, poznáte to tak, že je zavadlá a začíná pouštět šťávu. Občasných černých puchýřů se nelekejte.

3 Opečenou cibulku rychle nakrájejte na menší dílky. Dejte ji do mísy a vydatně osolete a opepřete. Přidejte olivový olej, promíchejte a zakryjte. Pak už ji jen nechte v klidu odpočinout asi 5 až 10 minut a máte hotovo.

Tipy

Při grilování si takhle můžete cibulku připravit s předstihem. Podle potřeby ji pak jen dohřejete na mírném nepřímém žáru.

Podobně jako miska poslouží v poslední fázi i alobal.

K oliovému oleji můžete přidat i kousek másla, které dá cibulce ještě jemnější chuť. Nebojte se cibulku pořádně osolit, aby pustila vynikající šťávu.

Pokud se vám bude zdát bílá část cibulky ještě trochu syrová, nic se neděje. Dopřejte ji ještě trochu tepla na grilu nebo v rendlíku s máslem. Za malou chvíli se spraví.