Slaná granola? Ne, není to žádná chyba. Podobně jako její sladká verze má i granola naslano spoustu využití. Jako sypání do polévkového krému, doplňek k salátu i zpestření do obložených misek se zeleninou.
Možnosti, kde granolu využít je celá řada. Pro lepší představu ji ale na videu ukazuji v kombinaci se zeleninovým krémem (z pečené mrkve).
Takhle granola funguje asi nejlépe – stačí vytáhnout zásobu ze spíž a z obyčejného krému je najednou plnohodnotná polévka se vším všudy. Složení granoly navíc berte jen jako inspiraci a nebojte se experimentovat s dalšími surovinami.
100 g špaldových vloček
30 g nahrubo nasekaných mandlí
30 g dýňových semínek
1 lžíce tamari
1 lžíce řepkového oleje
1 lžíce tmavého agáve sirupu
1 lžíce sezamu
Na mrkvový krém:
600 g mrkve
700 ml zeleninového vývaru
1 lžíce řepkového oleje
5 snítek tymiánu
sůl
1 Mrkev očistěte, dejte do zapékací misky, potřete olejem a osolte. Přidejte tymián a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut.
2 Suroviny na granolu promíchejte v míse, rozprostřete na plech a pečte při 160 °C asi 15 až 20 minut dozlatova. V polovině pečení granolu promíchejte vařečkou, aby se pekla rovnoměrně.
3 Upečenou mrkev rozmixujte s vývarem na hladký krém a prohřejte. Podle chuti můžete ještě dosolit. Servírujte s připravenou granolou.