Voňavý koláč z celozrnné špaldové mouky, kerý se vždycky povede? Máme a společně s Maškrtnica.cz vás naučíme jak ho upéct!
Přidávání celozrnné mouky do klasických receptů často nedopadá úplně nejlépe. My pro vás ale máme recept, který s vlastnostmi celozrnné špaldové mouky naopak předem počítá.
Recept je asi nejpodobnější ovocné bublanině. Chuť a vůně celozrnné špaldové mouky v něm pěkně vynikne. Přídavek šťavnatého ovce, voňavého másla a mletých mandlí pak z koláče dělají úplnou pecku. Podívejte se na video, je to navíc všechno opravdu jednoduché.
Recept je součástí speciálu Pečeme se špaldou, který pro vás připravili pan Cuketka, Maškrtnica.cz a Babiččina volba. Mrkněte se určitě i na druhý recept, který používá pšeničnou mouku hladkou.
2 vejce
1 g soli
125 g krupicového cukru
75 g smetany (10 % tuku)
110 g másla
5 g prášku do pečiva
180 g špaldové celozrnné mouky
50 g mletých mandlí
8 švestek nebo blum, vypeckovaných a nakrájených (lze i mražené)
50 g krájených mandlí na odzdobu
15 g másla na vymazání formy
1 Mouku, mleté mandle, sůl a kypřicí prášek vsypte do mísy a promíchejte. Rozpusťte si máslo a dejte nahřát troubu na 180 stupňů.
2 V jiné míse vyšlehejte do pěny vejce s cukrem. Přilijte smetany, smíchejte a postupně přisypejte zbylé suché suroviny. Opět důkladně promíchejte. Ve dvou dávkách přilijte a promíchejte rozpuštěné máslo.
3 Formu pořádně vymažte máslem a vysypejte plátky mandlí. Krásně dokřupava se vypečou a ozdobí koláč i z boku. Do vymazané a vysypané formy nalijte těsto, rozetřete a poklaďte švestkami. Pocukrujte a posypejte mandlemi.
4 Pečte asi 35-45 minut na 180 °C. Doba pečení se může lišit v závislosti na materiálu formy a zkušenosti s vaší troubou (v keramické to trvá většinou déle).