Spálený lilek

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 30 minut Počet porcí 2 Hodnocení 1 hlasů

Nejvýraznější chuť léta! Spálený lilek můžete připravit stejně dobře na grilu nebo i na plynovém sporáku. Doma ho ale nejčastěji dělám přímo na plotýnce elektrického sporáku.


Na přípravě lilku je důležitý vlastně jen postup. Lilek je potřeba pořádně spálit a potom nechat zakrytý odpočinout, aby se s pomocí zbytkového tepla upekl ve slupce.

Potom se opatrně rozpůlí a vydlabe lžící. Někdo ho pak ještě nechává okapat, ale většinou lilek pustí vodu už při prvním odpočívání.

Ochucení na rozdíl od postupu dodržovat nemusíte. V základní verzi stačí lilek osolit a rozmíchat s olivovým olejem. Tahini, česnek a jogurt ale chuť posouvají dál a příjemně ji zakulacují a zvýrazňují zároveň.

Spálený lilek použijte jako rychlou sváču nebo si ho připravte spolu s dalšími zeleninovými jídly ke grilování. S grilovaným chlebem nebo pitou nic víc nepotřebujete. Skvělý bývá i v kombinaci s jehněčím nebo jako ostrý protiklad k jemným bílým rybám.

Suroviny

1 lilek
1 stroužek česneku (nasekaný nadrobno)
4 lžíce jogurtu
2 lžíce sezamové pasty tahini
2 lžíce olivového oleje
1/2 citronu
sůl

Postup

1 Lilek umyjte a osušte. Položte ho přímo na rozpálenou plotýnku (nebo gril) a za občasného otáčení ho nechte opékat asi 20 minut. Záleží na velikosti lilku a může vám to trvat i déle. Hotový lilek má spálenou slupku dočerna, propadá se jakoby dovnitř a uniká z něj horká syčící pára.

2 Spálený lilek opatrně přendejte do mísy, zakryjte poklicí a nechte odpočinout asi 10 minut.

3 Odpočatý lilek podélně rozkrojte. Poté s pomcí lžíce opatrně vydlabejte jeho dužinu. Spálenou slupku a stopku vynechte. Občasný malý kousek ale nevadí a nemusíte se s tím super poctivě piplat.

4 Lilek v míse rozmíchejte vidličkou. Přidejte jogurt, tahini, česnek a dochuťte citronovou šťávou a solí. Podávejte s olivovým olejem.

Tipy

Spálený lilek můžete připravit i přímo v ohni. Stačí si připravit žhavé uhlíky a lilek položit přímo do nich. Pak už ho jen necháte dojít bez otáčení.

Místo misky a poklice na zapaření stejně dobře poslouží mikrotenový sáček nebo noviny.

Co dělat, pokud máte doma indukci? Lilek můžete spálit na rozpálené litinové pánvi, která bude fungovat podobně jako plotýnka.

Související

Pečená paprika s řepou

Videorecepty