Švestky, jáhly, oříšky! Trojka surovin, která navodí tu správnou podzimní náladu. Švestkový jahleník je tuze snadný, krásně voňavý a připravíte ho čistě z rostlinných surovin.
700 ml rostlinného rýžového nápoje
400 g švestek
200 g jáhel
75 g mandlí
50 g tmavého sirupu agáve
30 g kokosového tuku
30 g sušeného ovoce
3 hřebíčky
2 lžičky mlété skořice
1 lžička mletého kardamonu
tuk na potření zapékací misky
1 Jáhly spařte vroucí vodou. Jáhly uvařte společně s kořením v rostlinném nápoji. Vařte je na mírném plameni s poodkrytou pokličkou asi 20 minut, poté je přikryté nechte dojít. Hřebíček vyjměte.
2 Do uvařených jáhel vmíchejte nasekané mandle, kokosový tuk, sirup a sušené ovoce. Zapékací misku potřete tukem, rozložte připravenou směs do tenké vrstvy a uhlaďte její povrch. Nakonec zatlačte vypeckované švestky.
3 Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 až 30 minut, dokud švestky nepustí šťávu.