Tartiflette

Kategorie Videorecepty Obtížnost Nízká Čas přípravy 45 minut Počet porcí 4 Hodnocení 10 hlasů

To správné jídlo do tuhé zimy! Pokud máte ten správný sýr, není už nic speciálního potřeba. Stačí dobré brambory, slanina, cibule a trocha bílého vína.


Klasické tartiflette se připravují s Reblochonem. Pokud ho někde uvidíte, určitě ho vezměte a vyzkoušejte. Rozumnou alternativou jsou aromatické sýry v červenou plísní na povrchu, popř. podobné plísňové sýry, které výrobce doporučuje k zapékání (v receptu je vidět Sedlčanský Troubelín).

Suroviny

1 kg brambory (varný typ B)
300 g plísňového sýra (Reblochon, Hermadur, Troubelín)
200 g slaniny
150 ml bílého vína
100 g crème fraîche (nebo zakysané smetany)
3 cibule
máslo na vymazání
sůl, pepř

Postup

1 Brambory dejte vařit ve slupce do osolené vody. Podle velikosti jim dejte okolo 15 minut (nemusí být úplně doměkka, stačí předvařit). Cibuli mezitím oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Slaninu nakrájejte na kostičky. Uvařené brambory nechte chvíli vychladnout. Oloupejte a nakrájejte na kolečka. Sýr vyndejte z lednice a podélně rozkrojte na polovinu. Troubu rozehřejte na 200 °C.

2 Slaninu dejte do pánve a nechte pomalu rozehřát. Orestujte dozlatova a dejte stranou. Na zbylý tuk přidejte cibuli. Osolte a pomalým tempem nechte zesklovatět (7 až 10 minut).

3 Zapékací misku nebo pekáček vymažte máslem. Přidejte vrstvu brambor, osolte a opepřete. Poté dejte slaninu s cibulí a zase završte bramborami. Znovu osolte a opepřete. Přidejte crème fraîche a rozetřete do tenké vrstvy. Zalijte bílým vínem, přidejte sýr a dejte zapékat do trouby. Stačí 25 až 30 minut. Sýr by měl hezky bublat a jít dozlatova. Servírujte co nejrychleji, dokud je jídlo ještě horké – chladnoucí tartiflette totiž rychle splaskne.