Toastový chléb přes noc z kvasu

Kategorie Chléb a slané pečivo Obtížnost Nízká Hodnocení 30 hlasů

Na toustový chléb nás přivedly peřinkové asijské tousťáky. Extra nadýchané, extra vatičkové. My ho trochu přizpůsobili našim chutím, kdy chutná víc k briošce, přidali mírně na množství tuku a využili finty jednorázového kynutí – i strukturu se postará hlavně dokonalé vyhnětení v robotu a dokonalé stočení. Večer zaděláte, dáte do formy, ráno pečete a k snídani ho máte nádherně vláčný.


Povedl se nám i z obyčejného pšeničného kvásku, ale méně nakyslý a tím víc toustový chléb připomínající je ze sladkého kvasu – tedy povbuzeného cukrem. Tím, že přidáte cukr, mimo jiné ověříte, že kvas sladké těsto utáhne ještě předtím, než teoreticky vyhodíte další suroviny zbytečně.

Suroviny

30 g kvasu
100 g mouky
70 g vody
25 g cukru

Nejdříve si tedy připravíme kvas – ideálně z už aktivního (někdy předem obnoveného) pšeničného kvasu. Všechno smícháme a počkáme cca 10-12 hodin, dokud se kvas neztrojnásobí (ideálně tedy smíchat ráno). Večer by měl být kvas na 3násobku svého objemu.

Večer pak smícháme suroviny na chléb:

Připravený kvas
1 vejce
30 g cukru
300 g mouky
120 g mléka
7 g soli
35 g másla (přidáme až po důkladném vyhnětení másla)

Postup

1 Do mísy robotu vložte všechny suroviny až na máslo a vyhněťte dokonale hladké, okénko tvořící těsto. Je možné, že bude potřeba přidat lžíci tekutiny, nebo mouky.

2 Když je těsto hotové, přidejte po kouskách máslo a zahněťte do těsta (dalších 5-10 minut, těsto se tedy celkem hněte kolem 20-25 minut).

3 Těsto na olejem mírně pomazané ploše rozdělte na 3 bochánky a rozválejte jako na videu. Nemusí nutně kynout, ale pokud by vám vycházelo pečení na nevhodnou hodinu, klidně ho před tvarováním můžete hodinu nechat v teple nebo na několik hodin schovat do lednice – a vytvarovat, až se vám bude hodit.

4 Vložte bochánky do máslem vymazané formy a v zavřené troubě, do které do začátku klidně umístěte misku s horkou vodou, aby v ní bylo vlhko, nechte cca 8-9 hodin kynout (při 21 stupních). Těsto by se mělo asi ztrojnásobit a hezky vykukovat přes okraj formy.

5 Rozehřejte troubu na 170 stupňů, dospod vlijte 1 dcl vody, program SteamBake, nebo použijte nízký režim páry při pečení.

6 Vložte formu s chlebem a pečte cca 40 minut. V Polovině pečení páru vyvětrejte a dopečte obyčejně.

7 Vyndejte chléb z trouby, nechte lehce vychladnout a nesnězte ho hned celý!