Tofu-knedlo-zelo

Kategorie Zelenina Obtížnost Střední Čas přípravy 1 hodina 30 minut Počet porcí 4 Hodnocení 9 hlasů

Takhle jste ho možná ještě neměli! Uzené tofu je úžasná surovina a strašně dobře se s ním v kuchyni pracuje. Obzvlášť v receptech, které jsou inspirovány českou kuchyní. Kedlubnové zelí a bramborové knedlíky se špaldovou krupicí jako bonus!


Suroviny

400 g uzeného tofu
6 lžic slunečnicového oleje
8 lžic rajského protlaku
2 velké cibule
4 lžíce tamari
2 stroužky česneku
1 lžička drceného kmínu

Na kedlubnové zelí:
600 g nastrouhané kedlubny
1 cibule
3 lžíce oleje
1 lžička mletého kmínu
umeocet dle chuti
agávový sirup dle chuti

Na knedlíky:
500 g brambor
100 g celozrnné špaldové krupice
200 g pšeničné hrubé mouky (bílé nebo celozrnné)
1 lžička soli

Postup

1 Brambory nejlépe den předem uvařte ve slupce, nechte úplně vychladnout a oloupejte

2 Dejte péct tofu – cibuli nakrájejte najemno, česnek rozmačkejte, tofu nakrájejte na kostky velikosti sousta a promíchejte s ostatními ingrediencemi, podlejte vodou. Pečte přiklopené 45 minut při 180 °C.

3 Dejte dusit kedlubnové zelí – pokrájenou cibuli nechte na oleji zesklovatět, přidejte na hrubém struhadle nastrouhanou kedlubnu. Přidejte kmín, ochuťte umeoctem a trochu podlijte. Duste doměkka 20 minut. Nakonec můžete osladit agávovým sirupem.

4 Připravte knedlíky – dejte si do většího hrnce vařit vodu. Na hrubém struhadle nastrouhejte uvařené brambory, přidejte krupici, mouku a sůl, důkladně na vále rukama zpracujte kompaktní těsto. Vytvarujte 2 válečky o průměru cca 6 cm, vložte do vroucí vody a vařte 20 minut. Občas zamíchejte, aby se knedlíky nepřilepily ke dnu. Poté nakrájejte nití nebo kráječem.

Videorecept vznikl za podpory značky Country Life a obsahuje product placement.