Tvaroháček s jahodami

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Nízká Počet porcí 4 malé skleničky Hodnocení 17 hlasů

Jahody, smetana a tvaroh – to přeci nemůže dopadnout špatně! Tahle variace na jahodový pohár s ovocem je do letních horkých dnů jako dělaná.


Vyšlehanou směs tvarohu a smetany znáte asi nejlíp jako pribináčka z obchodu. Něco hodně podobného ale můžete vykouzlit i doma a nakombinovat s čerstvým ovocem.

Jahody doporučuji macerovat a nechat odležet s menším množstvím cukru. I když se vám možná zdá přidaný cukr navíc jako zbytečný, tak tady dokáže krásně zesílit chuť a vůni jahod (funguje to podobně jako sůl ve slaných jídlech).

U mixu tvarohu a šlehačky vezměte jakýkoliv jemný nebo tučný tvaroh. Pokud chcete, aby byl tvaroháček více tvarohový a hutnější, dá se snížit množství šlehačky až na polovinu.

Suroviny

250 g jahod
250 g jemného tvarohu
200 g smetany na šlehání (30 % tuku)
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru

Postup

1 Jahody očistěte a rozmixujte spolu se lžící cukru na pyré.

2 Tvaroh utřete s vanilkovým cukrem. Vychlazenou smetanu vyšlehejte na šlehačku a vmíchejte do ochuceného tvarohu.

3 Skleničku střídavě plňte tvaroháčkem a jahodovým pyré. Dejte do lednice vychladit – stačí na hodinu nebo dvě. Tvaroháček v chladu ztuhne a jeho konzistence bude tak akorát.