Veganská kyselica s fazolemi

Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4 Hodnocení 5 hlasů

Jednoduchá postní polévka, která se kdysi podávala i na Štědrý večer. Tahle verze je stejně dobrá a navíc čistě z rostlinných produktů!


Suroviny

350 g kysaného zelí
300 g brambor
240 g sterilovaných máslových fazolí
100 ml sójové smetany
100 g uzeného tofu
5 lžic oleje
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce lahůdkového droždí
1 cibule
bobkový list
nové koření
kmín
mletá paprika
sůl

Postup

1 Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě s trochou kmínu.

2 Tofu nakrájejte na tenké plátky, vykrojte z nich kolečka nebo ho nakrájejte na menší čtverečky. V hrnci rozehřejte olej, přidejte tofu a osmažte dozlatova. Dejte stranou a posypejte trochou mleté papriky.

3 Do zbylého oleje přidejte nadrobno nasekanou cibuli a nechte na mírném plameni pomalu zesklovatět. Zaprašte moukou a promíchejte. Přidejte zelí, bobkový list, nové koření, kmín a zalijte vodou. Vařte do změknutí asi 30 minut.

4 K uvařenému zelí přidejte fazole, brambory a lahůdkové droždí a nechte ještě chvíli společně probublat. Podle chuti dosolte a odstavte z plamene. Vmíchejte smetanu, už nevařte, promíchejte a podávejte s opečeným tofu.

Videorecept vznikl za podpory značky Country Life a obsahuje product placement.