Veganská pizza na plech

Kategorie Chléb a slané pečivo Obtížnost Střední Čas přípravy 1 hodina Počet porcí 4 Hodnocení 4 hlasů

Tohle je univerzální základ na skvělou celozrnnou pizzu s dlouhým kynutím přes noc v lednici. Těsto má pak úžasnou chuť a snadno se s ním pracuje. Náplň si vyberte úplně podle sebe, na videu jen jedna pro inspiraci!


Suroviny

370 g hladké pšeničné mouky
150 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
330 ml vody
25 ml olivového oleje
4 rajčata nakrájená na plátky
200 ml rajčatového pyré
200 g cukety na tenké plátky
40 g oliv na tenké plátky
1/2 červené cibule nakrájené na dílky
125 g veganské mozzarelly
4 g instantního droždí
6 g cukru
9 g soli

Na pesto:
30 g čerstvé bazalky
90 ml olivového oleje
50 g loupaných konopných semínek
1 lžíce lahůdkového droždí
1 ks stroužek česneku
sůl

Postup

1 Obě mouky promíchejte v míse se solí, cukrem a droždím. Přidejte vodu, olivový olej a hněťte v robotu asi 7 minut.

2 Dejte do nádoby vymazané olivovým olejem, přikryjte fólií a nechte kynout v lednici přes noc. Těsto můžete nechat v lednici i 3–5 dní, chuť těsta bude výraznější.

3 Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Plechy potřete trochou oleje a vyklopte na ně těsto. Dlaně si potřete také trochou oleje a těsto několikrát přeložte přes sebe, otočte a vytvarujte do oválného bochníku. Zakryjte a nechte těsto znovu nakynout. Troubu rozehřejte na 230 °C.

4 Vykynuté těsto dlaněmi roztáhněte po celé ploše pečicího plechu. Okraje nechte o kousek vyšší. Těsto potřete rajčatovým pyré a obložte zeleninou a olivami. Podle potřeby dochuťte solí.

5 Pizzu vložte do trouby a pečte 15–20 minut dozlatova. Ke konci pizzu vytáhněte, posypte nastrouhanou nebo pokrájenou veganskou mozzarellou a nechte už jen krátce zapéct, aby se sýr nevysušil a nepustil tuk.

6 Pizzu vložte do trouby a pečte 15–20 minut dozlatova. Ke konci pizzu vytáhněte, posypte nastrouhanou nebo pokrájenou veganskou mozzarellou a nechte už jen krátce zapéct, aby se sýr nevysušil a nepustil tuk.

Videorecept vznikl za podpory značky Country Life a obsahuje product placement.